În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Liturghie arhierească, cu ocazia zilei de naştere a IPS Andrei
Înaltpreasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, a oficiat, ieri, 24 ianuarie, Sfânta Liturghie în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca.
Sfânta Liturghie a fost oficiată cu ocazia sărbătoririi zilei de naştere a ierarhului. Din sobor au făcut parte membri ai consiliului eparhial, preoţi profesori ai celor două instituţii teologice din municipiu, precum şi preoţi şi diaconi ai Catedralei clujene.
La ceas aniversar, vicarul eparhial al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, pr. Iustin Tira a adresat Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei, felicitări şi urări din partea clerului şi a credincioşilor.
„Rânduiala creştină ne îndeamnă pe toţi cei care facem parte din Trupul tainic al Bisericii lui Hristos, ca în momentele importante sau în zilele importante din viaţa noastră să ne îndreptăm gândul înspre Dumnezeu mulţumindu-I pentru că, prin a Sa purtare de grijă, suntem şi, prin iubirea, îndurarea, răbdarea şi bunătatea Sa, s-au coborât asupra noastră toate darurile pe care le avem şi de care ne bucurăm. O astfel de mulţumire am adus şi noi astăzi Bunului Dumnezeu, în ziua în care Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei îşi aniversează ziua de naştere. I-am mulţumit lui Dumnezeu, rugându-L să-l binecuvinteze în continuare cu sănătate, cu putere şi cu aceeaşi râvnă şi iubire faţă de Dumnezeu şi faţă de oameni“, a spus pr. Iustin Tira. De asemenea, ieri după-amiaza, IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei a fost felicitat de către angajaţii din cadrul Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Arhiepiscop şi Mitropolit
IPS Arhiepiscop şi Mitropolit Andrei s-a născut la 24 ianuarie 1949, în satul Oarţa de Sus, judeţul Maramureş, din părinţii Andrei şi Elena, ca primul dintre cei trei copii. A urmat liceul în Cehul Silvaniei şi cursurile Facultăţii de Construcţii Căi Ferate din Bucureşti (între anii 1967-1972). Din 1976 a urmat Institutul Teologic de Grad Universitar din Sibiu, licenţiindu-se în 1978. În august 1978 a fost hirotonit preot, activând ca paroh timp de 7 ani în Turda, judeţul Cluj. Din 1985 a fost transferat la Parohia Maieri I din Alba Iulia şi ulterior numit vicar administrativ. A urmat cursurile de doctorat ale Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucureşti, din 1985, avându-l drept îndrumător pe arhid. prof. univ. dr. Petru I. David. Teza şi-a pregătit-o în cadrul aceleiaşi secţii - Teologie sistematică - sub îndrumarea pr. prof. univ. dr. Dumitru Popescu, obţinând titlul de „Doctor în Teologie“ în 1998. Din februarie 1990 a fost ales şi hirotonit arhiereu-vicar pentru Episcopia de Alba Iulia, iar din luna iunie a aceluiaşi an a devenit episcop titular. În 1998 Episcopia Alba Iuliei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, iar titularul ei la rangul de arhiepiscop. În 18 martie 2011, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolit al Clujului, Maramureşului şi Sălajului, şi a fost întronizat în Catedrala mitropolitană din Cluj-Napoca, de praznicul Bunei Vestiri, când s-au împlinit 5 ani de la înfiinţarea Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului şi de la întronizarea vrednicului de pomenire arhiepiscop şi mitropolitului Bartolomeu.