De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească de hram la Mănăstirea Lupșa, județul Alba
La praznicul Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a celebrat Dumnezeiasca Liturghie la Altarul de vară de la Mănăstirea Lupșa, cu prilejul hramului. În ajun, ierarhul a săvârşit slujba Vecerniei Mari cu Litie, în prezența a numeroși credincioși.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, în cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a spus: „De ce ne lăudăm cu Crucea? Pentru că această cruce descoperă mărimea iubirii lui Dumnezeu; pentru că această cruce constituie taina Jertfei Dumnezeiești făcute de dragul nostru; pentru că această cruce constituie sprijinul nostru cel mai mare, cel mai puternic. Crucea Domnului este podoaba cea mai înaltă și comoara cea mai prețioasă pentru fiecare creștin. Fără cruce nu există credință creștină, nu există Biserică, nu există nădejde, nu există viață creștină, nu există mântuire”.
Mănăstirea Lupșa se află sub oblăduirea părintelui arhimandrit Melchisedec Ungureanu din anul 1998. Biserica de lemn a mănăstirii a fost ridicată în anul 1429, cu hramul „Sfântul Ierarh Nicolae”.
Mănăstirea a fost desființată în jurul anului 1820 de autoritățile habsburgice. După ce o perioadă lăcaşul de cult a fost biserică parohială, așezământul monahal a fost reînființat în anul 1991.