Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească în oraşul Balş
Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit duminică, 18 septembrie, slujba de resfinţire a bisericii cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" şi Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în Parohia Vârtina din oraşul Balş, judeţul Olt.
La finalul Sfintei Liturghii, PS Părinte a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a tâlcuit pericopa evanghelică duminicală: "Crucea noastră, pe care nu o vedem, nu este croită şi împletită numai din bucurii, ci este presărată şi cu neîmpliniri şi cu suferinţă, cu lucruri neplăcute sau cu nedreptăţi din partea oamenilor. Toate aceste lucruri la un loc însumează crucea pe care o avem de dus fiecare dintre noi. Prin urmare, dacă voieşte cineva să-I urmeze lui Hristos, trebuie să-şi ia această cruce, adică viaţa lui aşa cum este, cu bune şi cu rele, şi să o pună în slujba Lui. În lumea aceasta avem bucurii, însă avem şi eşecuri. De aceea trebuie să ne primim crucea aşa cum este ea şi să luptăm pentru a o duce mai departe. Nu trebuie să ne lepădăm credinţa sau să ne-o pierdem, orice fel de greutăţi s-ar abate asupra noastră. Trebuie să urmăm întotdeauna lui Hristos şi să-I dăm slava lui Dumnezeu pentru darurile pe care le avem". După slujbă, PS Sebastian a acordat mai multe gramate de mulţumire celor care au contribuit la restaurarea şi înfrumuseţarea sfântului lăcaş. Ample lucrări de reparare şi consolidare Biserica "Adormirea Maicii Domnului" din Balş a fost construită în anul 1863, având ca ctitori pe Ştefan şi Rada Tofilescu, împreună cu fiii Nasta şi Ioniţă. Ea a devenit biserică parohială abia în anul 1931, primul preot paroh fiind Lucian Celăreanu. De-a lungul timpului, biserica a fost reparată în mai multe rânduri. În anul 1992, cu sprijinul enoriaşilor din parohie, preotul Gheorghe Buznă a reuşit să ducă la bun sfârşit o amplă campanie de consolidare şi refacere a picturii. Sfântul lăcaş a fost resfinţit pe 12 septembrie 1993, de Înalt Preasfinţitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.