Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a liturghisit duminică, 17 noiembrie, în mijlocul credincioșilor din parohia românească cu hramurile „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Sfinții Ma
Liturghie arhierească în Parohia Malainiţa
Cinci monahii de la Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova, împreună cu mai mulţi credincioşi din Episcopia Severinului şi Strehaiei, au mers în localitatea Malainiţa, pe Valea Timocului, în Serbia, pentru a fi alături de românii ortodocşi care au serbat duminică, 21 noiembrie, praznicul Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil, după calendarul vechi.
Românii din Malainiţa i-au sărbătorit pe Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil duminică, 21 noiembrie, după calendarul vechi. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiată de Preasfinţitul Daniil, Episcopul Daciei Felix şi de Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, înconjuraţi de un sobor de preoţi şi diaconi. Din partea Episcopiei Severinului şi Strehaiei, au participat cinci maici de la Mănăstirea "Sfânta Ana" din Orşova şi câteva zeci de credincioşi severineni, majoritatea membri ai Asociaţiei de Pensionari "Expresul". "Trebuie ajutaţi cu rugăciunea!" Înainte de Sfânta Liturghie, PS Lucian a sfinţit iconostasul realizat recent cu sprijinul Institutului Cultural Român. În cadrul Sfintei Liturghii, PS Daniil l-a hirotonit întru preot pe diaconul Ioan Liviu Micu, pe seama parohiilor româneşti din Malainiţa şi Remesiana. Referitor la această hirotonie, Episcopul Daciei Felix a spus: "Dacă până acum cinci ani nu aveam nici un cleric care să slujească aici în limba română, iată că, după ce părintele Boian Alexandrovici a purtat crucea atâta vreme, de acum înainte avem doi preoţi care slujesc în biserica din Malainiţa. Trebuie ajutaţi cu rugăciunea, trebuie sprijiniţi spiritual, pentru ca astfel numărul lor să se înmulţească şi, în acelaşi timp, să crească şi numărul credincioşilor care doresc să participe la slujbele oficiate în limba română". Prezenţa românilor din Episcopia Severinului şi Strehaiei alături de fraţii lor de neam care trăiesc pe Valea Timocului l-a bucurat nespus pe părintele protopop Boian Alexandrovici. "Ne-am bucurat foarte mult să fim împreună, fraţi români din Serbia, dar şi zeci de credincioşi din România, din Episcopia Severinului şi Strehaiei. Suntem uniţi spiritual şi nu vom da voie la nimeni să ne rupă această legătură. Sunt oameni care ne susţin în continuare să ne putem păstra identitatea, limba noastră, credinţa ortodoxă şi obiceiurile moştenite din moşi-strămoşi", a precizat părintele Boian. La hramul bisericii din Malainiţa au mai fost prezenţi şi alţi reprezentanţi ai asociaţiilor româneşti din regiune. Potrivit statisticilor, în Valea Timocului sunt 154 de sate în care trăiesc credincioşi ortodocşi români şi alte 48, în care românii convieţuiesc alături de sârbi. Populaţia românească din Timoc a ajuns la aproximativ 300.000 de persoane, ceea ce reprezintă a şasea parte din teritoriul Serbiei.