Comunitatea credincioșilor din Parohia „Sfântul Antonie cel Mare”‑Titan și‑a sărbătorit astăzi, 23 noiembrie, cel de‑al treilea ocrotitor spiritual, Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul Vâlcii, care s
Liturghie arhierească în Parohia Pleşoiu
Credincioşii din Parohia Pleşoiu, judeţul Olt, au primit duminică, 13 noiembrie, vizita Preasfinţitului Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, care a săvârşit Sfânta Liturghie în Biserica "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi.
Câteva sute de credincioşi au participat duminică, 13 noiembrie, la Sfânta Liturghie, săvârşită de Preasfinţitul Sebastian în biserica parohială din localitatea Pleşoi, judeţul Olt. Tâlcuind Pilda samarineanului cel milostiv, relatată în Evanghelia zilei, PS Sebastian a arătat cât de importantă este legătura dintre credinţă şi milostenie: "Îndemnul Mântuitorului "du-te şi fă şi tu asemenea!" înseamnă să dovedim şi noi milă şi înţelegere faţă de aproapele nostru: faţă de cel căzut între "tâlharii" vieţii acesteia, faţă de văduva căzută pradă singurătăţii, faţă de orfanul urgisit de soartă, faţă de bolnavul căzut pradă suferinţei, faţă de cel întemniţat căzut pradă fărădelegii. Către toţi aceştia ne trimite Sfânta Evanghelie: "Du-te şi fă şi tu asemenea!" Apleacă-ţi genunchiul tău lângă cel care suferă sau pătimeşte, fie de boală, fie de singurătate, fie de lipsa unui sfat ori a unui cuvânt bun! Dacă eşti sărac şi nu poţi ajuta material pe aproapele tău, dă-i măcar cuvântul tău bun! Arată-i cât a pătimit Hristos! Îmbărbătează-l în singurătatea ori suferinţa lui şi vei fi şi tu samarineanul milostiv. "Du-te şi fă şi tu asemenea!" înseamnă să ne pese de celălalt, să ne doară durerea lui, pentru că se întâmplă, de multe ori, să trăim fără să ne gândim că, poate, lângă noi vecinul sau străinul suferă de foame! Iată la ce ne îndeamnă Evanghelia de azi: Du-te şi fă şi tu asemenea şi nu te preface, cum s-a prefăcut învăţătorul de lege de astăzi, că nu cunoaşte cine este aproapele lui şi că nu ştie ce trebuie să facă pentru a moşteni viaţa de veci! Îndemnul acesta ne obligă pe noi toţi să-I urmăm Domnului în ceea ce priveşte atitudinea faţă de cei din jurul nostru, faţă de toţi, de la compasiune şi sprijin concret până la jertfă. El a pătimit pentru noi ocări, bătăi şi moarte. De aceea, datori suntem şi noi, dacă nu este nevoie să pătimim aceleaşi, oricum să ne dăm viaţa pentru El într-alt fel, punându-ne-o în slujba Lui", a spus Preasfinţia Sa. Biserica din comuna Pleşoiu, jud. Olt, cu hramul "Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil", a fost construită în anul 1734 având ctitori pe familia Pleşoianu, o familie de boieri de la al cărei nume se trage şi numele acestei localităţi şi care se regăsesc drept ctitori pe pisaniile mai multor biserici din zona Olteniei. Biserica a fost repictată în anul 1850 şi apoi în 1945. Pe vremea comunismului, fiind grav avariată în urma cutremurului din anul 1977, ea a fost lăsată aproape în paragină riscând să fie închisă, dar din 1986, anul în care actualul părinte paroh Gheorghe Vasile Rădoescu s-a stabilit aici pentru păstorire, ea a fost restaurată, reconsolidată şi repictată în etape, atât cât au permis posibilităţile financiare de la un an la altul.