Sâmbătă, 25 mai, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Pojejena din Protopopiatul Moldova Nouă. Cu acest prilej, ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ din localitate.
La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi din localitate şi împrejurimi, foarte mulţi împărtăşindu-se la momentul potrivit cu Sfintele Taine. La final, corul Episcopiei Caransebeşului, format din preoţii, diaconii şi cântăreţii de la cele două catedrale episcopale din Caransebeş, a susţinut un concert de cântece pascale şi cântări închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. De asemenea, toţi credincioşii prezenţi au primit din partea ierarhului iconiţe şi pliante cu Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.
În cuvântul adresat credincioşilor, Preasfinţitul Lucian a precizat: „Suntem în săptămâna închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena şi am poposit duhovniceşte în toate parohiile care îi au ca ocrotitori pe Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa, Elena. În episcopia noastră sunt opt biserici parohiale care sunt încredinţate Sfinţilor Împăraţi şi iată, una dintre acestea este biserica parohială din Pojejena. Dacă nu am putut veni duminica trecută, sau în 21 mai, când părintele protopop a venit aici şi a slujit împreună cu părintele paroh şi cu ceilalţi invitaţi şi oaspeţi, Dumnezeu a rânduit ca astăzi să fim în mijlocul dumneavoastră. Am revenit astăzi aici, la finalul săptămânii închinate Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, iar duminică, încheind această săptămână, am oficiat Sfânta Liturghie în oraşul Moldova Nouă, la «biserica din cimitir», aşa cum este cunoscută biserică închinată Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena“.
„Parohia Pojejena este una dinamică, cu credincioşi vrednici, părintele paroh lucrează în permanenţă în ogorul Domnului pentru a-şi îndeplini misiunea încredinţată şi trebuie să amintim numeroasele activităţi desfăşurate cu tinerii în această parohie“, a precizat protopop Bogolib Martinovici.
Parohia românească din localitatea Pojejena a fost înfiinţată în anul 1892 în urma despărţirii ierarhice de Biserica Ortodoxă Sârbă. Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“ a fost construită între anii 1902 şi 1907 din piatră şi cărămidă şi a fost pictată pentru prima dată în 1907, necunoscându-se numele pictorului. Între 1993 şi 1994, pictura în frescă a fost realizată de Cecilia şi Radu Husarciuc din Bucureşti. Biserica mai adăposteşte şi icoanele „Maicii Domnului“, „Buna Vestire“ şi „Sfântul Grigorie Dialogul“, lucrări mai vechi de anul 1907, numele pictorului fiind necunoscut. (Diac. Nicolae Codrea, Darius Herea)