Preasfințitul Părinte Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei, a binecuvântat luni, 13 ianuarie, instituțiile românești educaționale și administrative din Giula, Ungaria. În ajun, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Așezământul monahal românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” din Budapesta, care și-a sărbătorit hramul.
Liturghie arhierească în Parohia Şelimbăr 3, judeţul Sibiu
În Duminica după Botezul Domnului, Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a liturghisit în paraclisul amenajat la demisolul Bisericii „Sfântul Arhidiacon Ștefan” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Parohia Șelimbăr 3, judeţul Sibiu, lăcaş de cult aflat în construcţie.
Ierarhul a liturghisit împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, iar alături de comunitatea parohială s-au aflat autorităţi locale şi oaspeţi, informează Mitropolia Ardealului.
Cuvântul de învățătură al IPS Mitropolit Laurenţiu a subliniat învăţăturile Evangheliei citite la Sfânta Liturghie, în care se prezintă începutul propovăduirii Domnului Iisus Hristos.
„Evanghelia din Duminica după Botezul Domnului ne arată lucrarea pe care Mântuitorul o începe de astăzi, lucrarea Sa de propovăduire. După ce a fost botezat la vârsta de aproximativ 30 de ani, vârstă de la care la evrei aveai dreptul să-i înveţi şi pe alţii, Mântuitorul Îşi începe misiunea Sa de propovăduire. Trebuie să înţelegem ce rol a avut lucrul acesta şi de ce Mântuitorul le-a împlinit pe toate. El n-a venit numai ca să Se jertfească pentru noi, ci, împlinindu-le pe toate pe rând, a adus descoperirea lui Dumnezeu, voia lui Dumnezeu, pentru că de la Tatăl a luat ca să ne dea nouă. Deci Mântuitorul a vestit prin cuvânt şi faptă iubirea nemărginită a lui Dumnezeu faţă de noi. Toată învăţătura Sa este cuprinsă în cele patru Sfinte Evanghelii, pe care martorii, cei care L-au ascultat, le-au reţinut şi, prin inspiraţia Duhului Sfânt, le-au trecut în aceste cărţi canonice pe care le citim astăzi şi de unde ne inspirăm ca să transmitem şi noi voia lui Dumnezeu. În acest fel, tot ce a vestit Mântuitorul Hristos prin cuvânt formează un tot unitar şi se identifică cu Persoana Care a propovăduit”, a subliniat ierarhul.
Distincţii pentru ctitori şi binefăcători
Preotul paroh Ioan Şchiau i-a mulţumit la final ierarhului pentru binecuvântarea adusă în comunitatea din Şelimbăr la început de an şi i-a dăruit o icoană a Maicii Domnului. IPS Mitropolit Laurenţiu a oferit Ordinul ctitoricesc pentru laici „Mitropolit Ioan Mețianu” lui Marius Grecu, primarul comunei Șelimbăr, pentru sprijinul acordat în ultimii doi ani la construirea lăcaşului de cult aflat într-un stadiu avansat. Cântăreții bisericești ai comunităţii au primit distincția „Dimitrie Cunțan”, iar binefăcătorii lăcașului de cult diplome de apreciere.