De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Bărăştii de Vede
Duminică, 25 septembrie 2011, Preasfinţitul Sebastian, Episcopul Slatinei şi Romanaţilor, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la biserica cu hramurile "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Cuvioasa Parascheva" din localitatea Bărăştii de Vede, judeţul Olt.
Câteva zeci de credincioşi au participat la slujba Sfintei Liturghii, oficiate de PS Sebastian, la altarul Bisericii "Sfântul Nicolae", duminică, 25 septembrie. Tâlcuind pericopa evanghelică, PS Părinte a menţionat faptul că şi noi, în prezent, trebuie să ascultăm de cuvântul Domnului în orice situaţie, aşa cum şi ucenicii au făcut-o atunci când Domnul le-a poruncit "să mâne mai la adânc şi să lase în jos mrejele lor". La cuvântul Său, ei au aruncat din nou mrejele în apă, deşi până atunci se osteniseră în zadar, căci nu prinseseră nimic, dar ascultând de El, "au prins mulţime mare de peşte". "Mesajul Evangheliei de astăzi este cât se poate de clar: să ascultăm de Dumnezeu chiar şi atunci când lucrul acesta ar putea părea "iraţional"! Oare credinţa este raţională? Nicidecum, ci supraraţională! Să urmăm pe Dumnezeu, chiar şi atunci când drumul către El ar părea că duce în direcţia opusă acestei lumi. Să iubim şi să ascultăm pe Dumnezeu, chiar şi atunci când acest lucru ar putea părea nebunie sau sminteală, căci până la urmă se va dovedi a fi mântuire", a mai spus Preasfinţia Sa. Biserica din comuna Bărăştii de Vede, cu hramurile "Sfântul Ierarh Nicolae" şi "Cuvioasa Parascheva", a fost zidită în anul 1900, în timpul regelui Carol I al României, al mitropolitului primat Iosif al României şi al păstoririi episcopului Gherasim al Eparhiei Argeşului. A fost sfinţită pentru prima oară la 30 septembrie 1901, în timpul preotului Radu Popescu. Pictura a fost realizată de zugravul Apostol Voiculescu, iar lucrările de zidire, de Matei Marin, aşa cum reiese din pisania bisericii. În prezent, paroh al acestei parohii este părintele Mircea Costinel Pană.