Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Biserica „Domniţa Bălaşa“
În Duminica Întoarcerii fiului risipitor, Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica "Înălţarea Domnului - Domniţa Bălaşa" din Protoieria III Capitală. "Să învăţăm că trebuie să cultivăm relaţiile dintre noi, nu numai între cei care ne considerăm a trăi o viaţă creştină, ci faţă de toţi oamenii, mai ales faţă de cei care au rătăcit", a spus Preasfinţia Sa legat de pericopa evanghelică citită la Sfânta Liturghie.
Din soborul de slujitori care s-au rugat la Sfânta Liturghie alături de PS Varlaam Ploieşteanul au făcut parte arhim. Paisie Teodorescu şi arhim. Dionisie Constantin, consilieri patriarhali, precum şi preoţii slujitori de la Biserica "Domniţa Bălaşa", Paraclis patriarhal. În cuvântul de învăţătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, PS Varlaam Ploieşteanul a vorbit despre "Evanghelia fiului regăsit, a fiului pocăit, a fiului reîntors la tatăl pe care l-a părăsit". Preasfinţia Sa a arătat bucuria tatălui din parabola evanghelică, devenit "risipitor" de bunuri materiale, pentru întoarcerea fiului său care şi-a venit în fire: "Evanghelia de astăzi ni-l arată "risipitor" pe tatăl, care - de bucurie că fiul său, despre care nu mai ştia nimic şi care rătăcise printr-o ţară îndepărtată, s-a întors sănătos - l-a îmbrăcat în haina cea mai bună, i-a dat inel preţios în deget, ca simbol al legăturii de nedesfăcut între el şi fiul regăsit, şi a dat poruncă slugilor să înjunghie viţelul cel pus la îngrăşat ca să mănânce toţi şi să se veselească, pentru că fiul său mort a fost şi a înviat, pierdut a fost şi s-a aflat". PS Varlaam Ploieşteanul a amintit actualitatea acestei pilde pentru viaţa oricărui creştin: "Regăsim în drama tânărului din Evanghelia de astăzi drama fiecăruia dintre noi, pentru că în inima fiecăruia este însămânţată această dorinţă a libertăţii, a emancipării noastre de sub orice formă de autoritate, chiar şi de sub autoritatea părintească, deşi suntem convinşi că nimeni din lumea aceasta, oriunde am umbla, nimeni nu ne iubeşte mai mult, nimeni nu suferă şi nu se bucură mai mult pentru suferinţele şi bucuriile noastre decât părinţii care ne-au adus la viaţă, care ne-au îngrijit cu sacrificii mari, aducându-ne la vârsta maturităţii". "Să învăţăm din Evanghelia de astăzi necesitatea de a pleca din căile pierzării cât mai urgent şi să ne întoarcem la Dumnezeu Tatăl, Care ne aşteaptă cu iubire şi Care devine Însuşi risipitor în bunurile pe care le oferă celui care se întoarce. De asemenea, să învăţăm că trebuie să cultivăm relaţiile dintre noi, nu numai între cei care ne considerăm a trăi o viaţă creştină, ci faţă de toţi oamenii, mai ales faţă de cei care au rătăcit. Mai ales aceştia au nevoie de rugăciunea noastră, de sfatul nostru, de îndrumarea noastră, de bunăvoinţa noastră, ca prin insistenţă, prin grijă, să-i putem aduce la calea cea dreaptă", a încheiat PS Episcop-vicar patriarhal Varlaam Ploieşteanul.