Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop‑vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a săvârșit în Duminica dinaintea Nașterii Domnului Sfânta Liturghie în Catedrala Patriarhală din București,
Liturghie arhierească la biserica grecească din Galaţi
La praznicul Schimbării la Faţă a Domnului Iisus Hristos și-a sărbătorit hramul și biserica grecească din orașul Galați. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale, a membrilor comunităţii elene din Galaţi, precum şi a numeroşilor credincioşi din parohie şi din întregul municipiu.
În cuvântul de învățătură, ierarhul a vorbit despre sărbătoarea de la 6 august și însemnătatea acesteia pentru credincioșii de astăzi, subliniind totodată și importanța pelerinajului în viața unei comunități creștine, ca efort și bucurie în urcușul duhovnicesc către transfigurarea și spiritualizarea noastră, ne-a transmis pr. Rareș Bucur, consilier eparhial.
La finalul Sfintei Liturghii, a fost rostită rugăciunea specială pentru binecuvântarea strugurilor și a fost oficiată slujba Parastasului pentru ctitorii bisericii, după care cei prezenţi au fost invitaţi la tradiţionala agapă creştină.
La biserica grecească din Galați a fost adusă în pelerinaj, cu ocazia hramului, și icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, de la Mănăstirea Adam din județul Galați. În faţa icoanei Maicii Domnului, într-o atmosferă deosebit de evlavioasă, preoții slujitori, în prezența a numeroși credincioși, au săvârşit slujba Acatistului și au rostit rugăciuni de mulțumire, ne-a transmis pr. Rareș Bucur.
Biserica grecească din municipiul Galaţi a fost înființată în anul 1866, când la sărbătoarea Schimbării la Faţă a fost aşezată piatra de temelie. Sfinţirea noului locaş de cult s-a făcut la 6 august 1872 de către Episcopul Melchisedec Ştefănescu, care la acea dată era Episcop al Romanului, alături de arhimandritul Evghenie Xiropotamu. La intrarea principală, pe o placă de marmură, sunt gravate numele ctitorilor principali ai bisericii: Andreas Panas, Dimitrios Rodokanakis, Constantin Sakomanos. Clădirile din jurul bisericii erau destinate clericilor şi şcolii elene confesionale.