În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească la Botoşani, în a doua zi de Paşti
A doua zi de Paşti a fost prilej de bucurie duhovnicească şi pentru credincioşii din oraşul Botoşani, care l-au avut alături pe Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Slujba arhierească oficiată de înaltul prelat a avut loc la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei“ din municipiu. În cadrul vizitei la Botoşani, IPS Teofan a trecut şi pe la Casa memorială a patriarhului Teoctist din localitatea Tocileni, care va fi inaugurată la începutul lunii mai.
Lăcaşul de cult cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei“ din oraşul Botoşani a fost neîncăpător luni, 21 aprilie 2014, în a doua zi de Paşti, pentru credincioşii veniţi să participe la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Teofan. La orele dimineţii, înaltul ierarh a fost aşteptat de soborul preoţilor în faţa bisericii, iar enoriaşii şi numeroşi copii îmbrăcaţi în costume populare l-au întâmpinat pe IPS Teofan cu tradiţionala pâine şi sare, dar şi cu flori. „Aţi strâns toate florile din Botoşani şi mi le-aţi adus mie!“, le-a spus IPS Teofan copiilor, după care le-a transmis urarea pascală „Hristos a înviat!“. Din soborul preoţilor slujitori, alături de preoţii Petru Tănasă şi Daniel Baciu de la Biserica „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei“, au mai facut parte şi pr. Lucian Leonte, protopopul Protoieriei Botoşani, protos. Nathanael Neacşu, slujitor la Catedrala mitropolitană din Iaşi.
„Omul nu-L poate cunoaşte pe Dumnezeu - Tatăl, Fiul şi Duhul Sfânt, Dumnezeiasca Treime, decât dacă el se lăsă cuprins de harul şi binecuvântarea Sfintei Învieri. Suntem chemaţi, iubiţi credincioşi, să-L rugăm pe Dumnezeu, cât mai puternic, cât mai adânc, cât mai adevărat cu putinţă să ne deschidă lăuntrul nostru, cugetul nostru, mintea noastră, inima noastră, spre taina sfintei şi dumnezeieştii Învieri. Numai aşa putem cunoaşte care este rostul vieţii noastre pe acest pământ, care este semnificaţia acestei vieţi, care este lumina ei şi care este destinaţia acestei vieţi, care, prin trecere, prin mormânt, ajunge în împărăţia veşniciei a Sfintei Treimi. Dumnezeiasca Înviere, teologia Învierii, mărturisirea Învierii, taina Învierii, ne spune un lucru, şi anume că vrăjmaşul prim şi ultim care trebuie învins este moartea. Domnul Hristos, în misiuna Sa pământeană, a spus adesea cuvinte precum: «Eu sunt învierea şi viaţa; cel ce crede în Mine, chiar dacă va muri, va trăi». Un părinte al Bisericii, mai aproape de vremea noastră, spune că moartea este primul şi ultimul duşman pe care creştinul este chemat să-l învingă. Şi nu poate fi învinsă moartea printr-un alt mijloc decât prin cunoaşterea lui Dumnezeu şi a tainei Învierii Domnului Hristos. Lupta noastră este pentru Învierea cea de obşte. Această învingere, aceasta biruinţă asupra morţii, proclamata atât de intens în perioada Sfintelor Paşti, lupta creştinului întru aceasta se arată prin faptul că omul care crede în Iisus Hristos Domnul este chemat să nu se teamă de moarte“, le-a spus IPS Teofan credincioşilor botoşăneni prezenţi la slujba arhierească.
Vizită la Casa memorială a patriarhului Teoctist Arăpaşu
La finalul Sfintei Liturghii, au rostit câte un scurt cuvânt pr. protopop Lucian Leonte, precum şi pr. Petru Tănasă, parohul de la „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei“. În semn de recunoştinţă, pr. Petru Tănasă i-a dăruit Înaltpreasfinţitului Teofan o icoană cu Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, iar Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a dăruit la rândul său trei cărţi pentru biblioteca parohială. Înainte de a pleca, după cum obişnuieşte, IPS Teofan i-a binecuvântat pe credincioşii prezenţi.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru, Pavel şi Andrei“ din Botoşani, situată la intersecţia străzilor Calea Naţională, str. Sucevei şi Bulevardul Mihai Eminescu, aflată în construcţie încă din anul 1997, are formă de cruce greacă. Biserica are dimensiunile în plan 35,95 x 24,25, dezvoltată pe vertical - demisol, parter, etaj 1, etaj 2 (cafas), etaj 3 şi 4 (garderobe şi clopotniţă), având înălţimea totală (calculată de la nivelul parterului - deasupra demisolului) de 30.07 m.
În cadrul vizitei la Botoşani, IPS Teofan a trecut şi pe la Casa memorială a patriarhului Teoctist Arăpaşu din localitatea Tocileni, care va fi inaugurată la începutul lunii mai. Însoţit de primarul Cozmin Epuraş, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a pus la punct ultimele detalii legate de evenimentul inaugural. (Tudorel R.)