De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la capela Seminarului Teologic din Craiova
Seminarul Teologic Ortodox din Craiova l-a prăznuit sâmbătă, 25 ianuarie, cu mare cinste, pe Sfântul Grigorie Teologul, ocrotitorul acestui așezământ, al elevilor care învață aici și al cadrelor didactice.
Sâmbătă dimineața, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, alături de Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, au fost întâmpinați la Seminarul Ortodox „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova. În continuare, cei doi ierarhi au săvârșit Sfânta Liturghie, înconjurați de un ales sobor de preoți și diaconi. Cu această ocazie, Mitropolitul Olteniei l-a hirotonit întru preot pe diaconul Irinel Dioșteanu, pe seama Parohiei Cioroiași, din Protoieria Băilești, județul Dolj.
La finalul sfintei slujbe, a fost săvârșită rânduiala Parastasului pentru pomenirea tuturor celor adormiți întru Domnul: elevi, profesori sau ctitori ai seminarului teologic. Imediat după Sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre modelul Sfântului Grigorie de Nazianz, numit și Teologul, de a face teologie și de a trăi teologia: „Sărbătoarea de astăzi, închinată Sfântului Grigorie Teologul, ne reunește în fiecare an în acest centru de formare teologică a viitorilor preoți. Sfântul Grigorie Teologul a fost rânduit de Biserica noastră să fie ocrotitorul seminariilor teologice pentru că este cunoscut ca părinte teolog, părinte duhovnicesc, învățător și dascăl al Bisericii. Era necesar ca acest sfânt să ocrotească aceste așezăminte teologice, ca elevii care învață în asemenea școli să aibă un ocrotitor, un îndrumător și un model în viața lor personală și apoi în viața lor misionară în cadrul Bisericii”.
Din viața Sfântului Grigorie Teologul, Înaltpreasfinția Sa a vorbit despre rugăciune, îndemnându-i pe tinerii seminariști să nu uite de Dumnezeu: „Cunoașterea adevărată vine din lucrarea Duhului Sfânt. Adevărata cunoaștere nu este informală, din cărți sau din alte surse, ci adevărata cunoaștere este din rugăciune. Sfântul Grigorie a cunoscut pe Dumnezeu în rugăciune. Stăruiți în rugăciune pentru că numai prin rugăciune Dumnezeu intră în cămara sufletului nostru, intră în interiorul nostru și ne luminează, strălucește și ne limpezește toate adâncurile noastre”.