De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la catedrala din Bacău
Credincioșii băcăuani au participat, de sărbătoarea Înălțării Domnului, la catedrala din centrul municipiului Bacău, la Sfânta Liturghie arhierească ce a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
Fiind consacrată atât ca zi de sărbătoare a întregii creștinătăți, cât și ca zi de pomenire a eroilor neamului, Înălțarea Domnului a readus în sufletele creștinilor prezenți la rugăciune amintirea celor care s-au jertfit pentru „apărarea patriei și a credinței strămoșești, pentru libertatea și demnitatea poporului român”. De altfel, în momentul specific din timpul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim i-a pomenit, alături de ctitori, și pe cei care au căzut pe câmpurile de luptă.
Pericopa evanghelică a fost tâlcuită de părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar administrativ, care a rostit un cuvânt catehetic intitulat: „Înălțarea Domnului, înălțarea propriei firi”.
În cuvântul de final, ierarhul i-a îndemnat pe băcăuani la împreună-lucrare pentru unitatea țării și la neuitare a eroilor neamului: „Eroul român nu a luptat doar pentru păstrarea integrității granițelor țării, ci și-a apărat valorile care i-au constituit identitatea spirituală: familia, tihna căminului, mormintele străbunilor, credința în care s-a născut, visurile și idealurile, libertatea gândirii și frumosul vieții. A luptat cu arma în mână și gândul înălțat la Dumnezeu, apărându-și integritatea spirituală și națională. Astfel, jertfa eroilor, alături de cea a martirilor și mărturisitorilor, își are izvorul în Jertfa lui Hristos și, împreună cu Hristos, în această zi a Înălțării la cer, și sufletele și numele lor nemuritoare sunt înălțate în lumina lui Dumnezeu, spre veșnică aducere aminte. Pomenindu-i în rugăciune și prezentându-le onorul militar, arătăm astăzi că sacrificiul lor nu va fi niciodată șters din conștiința românilor, ci va rămâne ca o icoană a națiunii înaintea căreia va arde necontenit flacăra recunoștinței noastre”.
La finalul slujbei, părintele paroh Neculai Hurjui a mulțumit ierarhului pentru bucuria prilejuită tuturor credincioșilor prin prezența sa și pentru binecuvântările oferite.