Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop‑vicar patriarhal, a săvârșit vineri, 27 decembrie 2024, în ziua de pomenire a Sfântului Arhidiacon Ștefan, Sfânta Liturghie la Catedrala Patriarhală din
Liturghie arhierească la Catedrala Patriarhală
Ieri, în ziua praznicului Întâmpinării Domnului, în sfintele locaşuri de rugăciune a fost citită pericopa evanghelică de la Luca, capitolul 2, versetele de la 22 la 40, în care este relatată aducerea dumnezeiescului Prunc la Templul din Ierusalim de către Preabinecuvântata Maică şi Dreptul Iosif şi primirea Acestuia, în braţe, de credinciosul şi dreptul bătrân Simeon.
În această zi de mare sărbătoare, Sfânta Liturghie a fost săvârşită la Catedrala Patriarhală de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.
După momentul citirii Evangheliei, Preasfinţia Sa a rostit un cuvânt de învăţătură în care a făcut o sinteză a istoricităţii evenimentului biblic relatat de Sfântul Evanghelist Luca, arătând că „bătrânul Simeon, cel drept şi temător de Dumnezeu, mişcat fiind de Duhul Sfânt, a venit la Templul din Ierusalim, unde, înainte de moarte, i s-a împlinit dorinţa de a-L vedea cu ochii săi pe Mesia. Bucuros fiind de descoperirea Duhului Sfânt, bătrânul a venit în întâmpinarea Pruncului Iisus şi, luându-L în braţe, plin de recunoştinţă, a rostit minunata cântare: «Acum liberează pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că au văzut ochii mei mântuirea Ta, pe care ai pregătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slavă poporului Tău Israel»”.
Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a explicat că în aşteptarea dreptului Simeon se concentrează toate aşteptările patriarhilor Vechiului Testament, iar Mântuitorul Hristos împlineşte planul mântuirii şi în interiorul Legii Vechiului Testament, pe care, după ce o împlineşte, o depăşeşte.
La final, Preasfinţitul Timotei Prahoveanul a arătat că „sărbătoarea de astăzi ne îndeamnă să Îl urmăm stăruitor pe Domnul şi să iubim lumina învăţăturii Sale. Să ne rugăm dreptului Simeon şi prorociţei Ana să ne ajute să-L descoperim pe Domnul ca Lumină a lumii, Care a venit pentru toţi fiii pământului şi să primim puterea să-L întâmpinăm şi să-L iubim totdeauna”.