În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Liturghie arhierească la Catedrala „Sfântul Nicolae“
În praznicului Bobotezei, Înalt Preasfinţitul Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi slujba Aghesmei Mari la Catedrala arhiepiscopală "Sfântul Nicolae" din Râmnic. După Sfânta Liturghie, IPS Gherasim a rostit şi un cuvânt de învăţătură.
Sute de credincioşi râmniceni au venit joi, 6 ianuarie, la Catedrala arhiepiscopală din Râmnic pentru a serba marele praznic al Bobotezei. Sărbătoarea a început de miercuri seara cu slujba Vecerniei unită cu Litia, continuând în ziua praznicului cu Sfânta Liturghie şi slujba de Sfinţire a Aghesmei Mari. "Botezul este moartea omului vechi" La finalul Sfintei Liturghii, IPS Gherasim le-a vorbit credincioşilor prezenţi despre semnificaţia şi importanţa Tainei Sfântului Botez: "Necesitatea acestei Sfinte Taine a fost arătată de Mântuitorul în convorbirea Sa cu fariseul Nicodim: "De nu se va naşte cineva din apă şi din Duh, nu va putea să intre în Împărăţia lui Dumnezeu" (Ioan 3, 5), iar în altă parte ni se spune: "Cel care va crede şi se va boteza, se va mântui, iar cel care nu va crede, se va osândi" (Mc. 16, 16). Aşadar, Botezul este moartea omului vechi, dar şi renaştere întru Hristos. Din Botez, omul iese cu o existenţă nouă. Cel botezat nu se înnoieşte numai într-o privinţă, ci însăşi existenţa lui e alta. Botezul nu produce moartea unui om care n-a mai fost, ci naşterea din nou a aceluiaşi: "El ne-a mântuit, nu din faptele cele întru dreptate, săvârşite de noi, ci după a Lui îndurare, prin baia naşterii celei de-a doua şi prin înnoirea Duhului Sfânt" (Tit. 3, 5). Botezul este uşă de intrare în Biserică deoarece spală toate păcatele şi ne pecetluieşte cu icoana lui Hristos, ne face fii ai Tatălui ceresc şi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor", a încheiat Înalt Preasfinţia Sa. După Sfânta Liturghie, PS Emilian Lovişteanul, împreună cu soborul de preoţi şi diaconi, a săvârşit slujba Aghesmei Mari pe o scenă special amenajată pe platoul din faţa Catedralei arhiepiscopale. La sfârşitul slujbei, PS Părinte le-a mulţumit tuturor credincioşilor prezenţi, i-a binecuvântat stropindu-i cu agheasmă şi i-a îndemnat să guste din aceasta timp de opt zile şi să-şi stropească locuinţele şi locurile de muncă.