Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din cartierul buzoian Poștă și‑a cinstit marți, 7 ianuarie, ocrotitorul spiritual. Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a săvârșit
Liturghie arhierească la cursurile pentru obţinerea gradelor preoţeşti
Preoţii participanţi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, ce se desfăşoară în aceste zile la Centrul eparhial Iaşi, l-au avut în mijlocul lor joia trecută pe Înalt Preasfinţitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, care a slujit Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. M. Mucenic Gheorghe" - vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi.
Joi, Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a slujit Sfânta Liturghie la Biserica "Sf. M. Mucenic Gheorghe" - vechea Catedrală mitropolitană din Iaşi. La slujba arhierească au participat preoţii înscrişi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, cât şi studenţi ai Facultăţii de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iaşi. La finalul slujbei, IPS Teofan a ţinut un cuvânt de învăţătură, în care a subliniat importanţa Sfintei Liturghii atât în viaţa slujitorii altarelor, cât şi în viaţa credincioşilor: "Mă bucur că m-am întâlnit cu preoţii participanţi la cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, căci pentru acest lucru sunt trimişi ei în parohie şi spre acest lucru se îndreaptă aşteptările credincioşilor, ca Taina Sfintei Euharistii să fie înţeleasă cât mai deplin. Spun acest lucru pentru că toate lucrurile pe care încercăm să le împlinim trebuie să aibă în vedere îndreptarea enoriaşilor spre dumnezeiescul Altar, ca pregustare a împărăţiei cerurilor şi prelungire a ei în viaţa de familie, în viaţa societăţii şi a lumii. Atât preoţilor prezenţi, cât şi studenţilor le urez să aibă parte de cursuri frumoase, care să fie îndreptate spre acelaşi ţel: conştientizarea locului nostru ca slujitori în Biserică şi încercarea de a-i conştientiza pe cei din jurul nostru că numai în casa lui Dumnezeu există libertate duhovnicească şi desfătare întru cele ale Duhului". La cursurile pentru obţinerea gradelor profesionale în preoţie, ce au debutat în data de 22 octombrie 2012, participă 70 de preoţi din Mitropolia Moldovei şi Bucovinei. Programul cuprinde, pe lângă cursuri şi seminarii, şi participarea la slujbele Vecerniei şi Sfintei Liturghii. La final, preoţii înscrişi vor susţine examene.