De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la hramul Mănăstirii Floreşti, judeţul Cluj
Cu ocazia hramului Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Floreşti, judeţul Cluj, Sfânta Liturghie a fost săvârșită marți, 1 octombrie, de către Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.
Sute de pelerini au participat, încă din ajun, la un program liturgic special ce a fost săvârșit la mănăstire cu ocazia hramului. Aceștia au fost binecuvântați în ziua sărbătorii Acoperământul Maicii Domnului de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei, care a săvârșit Sfânta Liturghie înconjurat de un sobor din care au făcut parte părintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, consilier eparhial, părintele Alexandru Constantin Ciui, protoiereu al Protopopiatului Cluj 2, părintele protosinghel Visarion Pașca și părintele protosinghel Anastasie Berbecel, duhovnicii așezământului monahal, arhidiaconul Claudiu Grama și alți slujitori.
La finalul slujbei, ierarhul l-a hirotesit întru duhovnic pe părintele Vasile Cosmin Moldovan, parohul bisericii din Archiud, Protopopiatul Bistrița, județul Bistrița-Năsăud.
Răspunsurile liturgice au fost date de corul maicilor mănăstirii, dirijat de prezbitera Anca Parasca, din Parohia Tăuți, din apropierea mănăstirii, care a fondat acest cor în urmă cu 10 ani. La chinonic, părintele Ovidiu Ciprian Marțiș și un grup de credincioase din Salva, judeţul Bistrița-Năsăud, au interpretat mai multe pricesne. Aşezământul monahal cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului” a fost ctitorit din iniţiativa preotului Vasile Fizeşan şi a familiei Beldea din Floreşti şi cu ajutorul credincioşilor. Piatra de temelie a fost pusă de vrednicul de pomenire Mitropolit Bartolomeu în 20 noiembrie 1994. Complexul monahal cuprinde o biserică în stil bizantin, sfinţită în 18 aprilie 2010, un corp de chilii şi o trapeză. În prezent, se află în construcție Altarul de vară, precum și alte anexe. La Mănăstirea Floreşti viețuiesc 20 de maici, îndrumate de stareţa mănăstirii, stavrofora Teodora Câmpan.