Prima denie din acest an, numită și Denia Canonului Mare, a fost oficiată astăzi, 2 aprilie, la Catedrala Mitropolitană din Iași, de către Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și
Liturghie arhierească la Mănăstirea Nicula și instalarea noului stareț
În Duminica după Nașterea Domnului, 29 decembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, l‑a instalat în demnitatea de stareț pe arhimandritul Iustin Miron, la Mănăstirea Nicula, judeţul Cluj.
În biserica nouă a așezământului monahal, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură intitulat „Domnul Hristos - alungat și hăituit”. În cadrul acestuia, ierarhul a precizat că „Evanghelia de astăzi ne problematizează și ne face să ne gândim serios la viața spirituală”.
„Învățăm din Evanghelia de astăzi că nu trebuie să fim indiferenți, să nu‑L alungăm și să nu‑L hărțuim pe Domnul Hristos, ci să‑L îmbrățișăm cu drag; să mergem duminica, cu drag, la biserică; să citim Sfânta Scriptură cu drag; să ne spovedim măcar în cele patru posturi de peste an și ori de câte ori ne spune sufletul, dar măcar în cele patru posturi; să facem milostenie față de cei din jurul nostru, cu alte cuvinte, să fim buni”, a subliniat ierarhul.
În prezent, indiferentismul religios cuprinde o lume întreagă, iar vocațiile monahale s‑au împuținat, a constatat Înaltpreasfinția Sa.
„Ne aducem aminte că, în 1989, când a căzut comunismul, tinerii care nu făcuseră religie la școală, în Timișoara și în București, îngenuncheau pe stradă, ziceau Tatăl nostru și cântau Cu noi este Dumnezeu. (…) Vocațiile monahale au fost multe. Pe vremea aceea eram în Eparhia de Alba Iulia. Numai acolo s‑au făcut 30 de mănăstiri noi. Părintele stareț Iustin este unul dintre călugării care au intrat atunci în mănăstire, la câțiva ani după căderea comunismului”.
Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de tineri reuniți din Liga Studenților - filialele Cluj, București, Timișoara, Sibiu, Târgu Mureș, Oradea, Arad și Sebeș. La chinonic, grupul de tineri a interpretat colinde tradiționale.
Instalarea noului stareț
La finalul Liturghiei, IPS Părinte Mitropolit Andrei l‑a hirotesit și instalat în demnitatea de stareț pe arhimandritul Iustin Miron. Cu acest prilej, noul stareț a rostit un cuvânt duhovnicesc și i‑a mulțumit ierarhului pentru purtarea de grijă și binecuvântare, precum și tuturor celor prezenți la acest eveniment, transmițând un mesaj special de mulțumire tinerilor din Liga Studenților care au participat la ceremonie și au cântat la strană.
La eveniment au participat oficialități civile și militare, ucenici și fii duhovnicești ai părintelui stareț Iustin Miron, numeroși credincioși, oameni de cultură și reprezentanți ai mediului academic, în frunte cu președintele Academiei Române - acad. Ioan Aurel Pop; conf. univ. dr. Adrian Lemeni, directorul Şcolii Doctorale a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti; comandantul Grupării de Jandarmi Mobilă „Ştefan Cicio‑Pop” din Cluj‑Napoca, colonelul Sebastian‑Florin Cliţan.
Scurtă biografie
Arhim. Iustin Miron, originar din Găbud, județul Alba, este de formare inginer, având specializarea în Electronică și Telecomunicații, în cadrul Facultății de Politehnică din Timișoara.
În perioada studenției a fost președintele ASCOR Timișoara și l‑a avut ca duhovnic pe părintele Teofil Părăian de la Mănăstirea Sâmbăta de Sus.
Ulterior, s‑a înscris la Facultatea de Teologie, pe care a început‑o la Timișoara și a finalizat‑o la Alba Iulia.
În anul 1994, acesta a pus bazele comunității de la Mănăstirea Oașa, județul Alba, înconjurat de un grup de absolvenți din Centrul Universitar Timișoara. A îndeplinit funcția de stareț al Mănăstirii Oașa până în anul 2017, când, la cerere, s‑a retras din activitatea administrativă. În timpul conducerii sale, mănăstirea a cunoscut o dezvoltare impresionantă. Numirea sa ca stareț al Mănăstirii Nicula a avut loc pe 10 decembrie 2024, după ce arhimandritul Nicolae Moldovan, fostul stareț, a trecut la Domnul la sfârșitul lunii octombrie.