Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Mănăstirea Predeal
Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, a oficiat duminică, 17 octombrie, Sfânta Liturghie la Mănăstirea "Sfântul Nicolae" din Predeal, judeţul Braşov. Ierarhul a fost înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, la slujbă participând obştea mănăstirii şi credincioşi din apropiere.
În cuvântul de învăţătură, Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul a explicat Evanghelia citită şi a îndemnat pe cei prezenţi să se pregătească sufleteşte în permanenţă pentru primirea cuvântului dumnezeiesc. "Este o Evanghelie pe care trebuie s-o ascultăm şi să ne întrebăm ce fel de oameni suntem. Ar trebui să ne întrebăm dacă suntem pământ roditor sau nu. Pământul cu pietre, vedem, ca şi în viaţa cotidiană, chiar dacă încolţeşte o plantă pe care noi o semănăm, nu poate s-o dezvolte, iar soarele vine şi o arde. Dacă semănăm între buruieni, cresc brusturii acestui veac şi se duce. Pământul cel bun este cel pe care lucrăm şi plantele noastre cresc. Cu toţii suntem plante sădite de Dumnezeu. Iată o Evanghelie care ne pune pe gânduri, o Evanghelie care vrea să ne întrebe: "Creştine, cum stai cu sufletul tău?", acum când mai avem exact o lună şi începem Postul Naşterii Domnului Iisus Hristos, un post al bucuriei". "Pământul sufletului" În continuarea cuvântului de învăţătură, ierarhul a subliniat importanţa ascultării de Biserică în păstrarea credinţei şi stării duhovniceşti înalte. "Semănătorul este Fiul lui Dumnezeu, Care a venit în lume să semene în urechile celor doisprezece Apostoli şi în mulţimea celor 70 de ucenici şi celor care L-au însoţit. Apostolii l-au rugat pe Mântuitorul să le lămurească pilda, iar Iisus Hristos le-a explicat foarte limpede, aşa cum ne explică şi nouă prin ei, ce înseamnă pământul roditor. Este un om care primeşte cuvântul lui Dumnezeu în sufletul său, un om care ascultă de Biserică, un om care-şi păstrează pecetea darului Duhului Sfânt de la botez. Numai că pământul sufletului nostru de multe ori a fost un pământ cu buruienile acestui veac. N-am mai avut timp să-l cultivăm în Duhul lui Dumnezeu, pentru că iubeşte lumea şi poftele ei, aşa cum ne spune Sfântul Apostol Pavel", a arătat Preasfinţitul Andrei Făgărăşanul.