De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Liturghie arhierească la Mănăstirea Râmeț, judeţul Alba
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a slujit Sfânta Liturghie la Altarul de vară din incinta Mănăstirii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” de la Râmeț, judeţul Alba. În cadrul slujbei, diaconul Grigore Costinea a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Ideciu de Jos, Protopopiatul Reghin.
Conform Arhiepiscopiei Alba Iuliei, adresându-se celor prezenți, ierarhul a spus: „Într-o forfotă duhovnicească, înconjurat de îngeri și de sfinți, am celebrat astăzi Dumnezeiasca Liturghie, în centrul căreia se află misterul pascal sau jertfa nesângeroasă și în cadrul căreia l-am hirotonit pe părintele Grigore întru preot, astfel fiind investit cu putere de sus și devenind o verigă de aur în lanțul bimilenar al succesiunii apostolice. Am beneficiat cu toții de prezența radioasă a Marelui Preot, a Arhiereului veșnic Iisus Hristos, Care ne dă cuvântul Său evanghelic, harul Său sfințitor și leacul nemuririi, chiar Trupul și Sângele Său”.
Mănăstirea Râmeț a fost atestată pentru prima dată în anul 1377. A fost distrusă în anul 1762 de către generalul Bukow, apoi lăcașul de cult a fost restaurat în anul 1792, funcționând între anii 1826 şi 1932 ca biserică de mir. Mănăstirea a fost reactivată în anul 1940, traversând o perioadă dificilă în vremea regimului comunist. În timpul păstoririi Episcopului Emilian, a fost salvată de la distrugere biserica veche, iar între anii 1982 şi 1986, a fost edificată noua biserică. În prezent, stareţa Mănăstirii Râmeț este stavrofora Apolinaria Barb.