În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Liturghie arhierească la Mănăstirea Sihăstria Putnei
Credincioşii din mai multe zone ale judeţului Suceava s-au rugat în număr mare, duminică, în biserica Mănăstirii Sihăstria Putnei din judeţul Suceava. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înalt Preasfinţitul Pimen, care a ţinut un cuvânt de zidire sufletească referitor la Evanghelia din Duminica a 31-a după Rusalii.
Înalt Preasfinţitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, a săvârşit duminică, 27 ianuarie, Sfânta Liturghie în Biserica „Buna Vestire“ a Mănăstirii Sihăstria Putnei, din judeţul Suceava. La slujbă au participat sute de credincioşi din mai multe zone ale Bucovinei. La finalul Sfintei Liturghii, IPS Pimen a adresat un cuvânt de învăţătură în care a vorbit despre semnificaţiile Evangheliei din Duminica a 31-a după Rusalii. „Sănătatea trupului, şi mai ales a ochilor, este unul dintre marile daruri pe care le primim de la Dumnezeu. Mântuitorul dă vindecare acestui orb din Ierihon, care a strigat: «Iisuse, Fiul lui David, fie-Ţi milă de mine!». Într-un fel, acest orb a deranjat pe cei din jur pentru că a strigat cu glasul său plin de nădejde. Astfel, orbul a dobândit vederea ochilor trupului. Noi avem şi ochii sufletului, conştiinţa, care face parte din chipul lui Dumnezeu. Conştiinţa este puterea sădită de Dumnezeu în oameni. Cu ajutorul acesteia vedem şi înţelegem toate cele din jurul nostru, aşa cum sunt ele. Conştiinţa este cea care ne spune dacă grăim adevărul sau minciuna. Tot ea este cea care ne spune dacă un lucru este sau nu plăcut lui Dumnezeu. Ochii sufletului sunt pentru a vedea purtarea de grijă a lui Dumnezeu şi puterea Sa dumnezeiască. De multe ori suntem orbi şi nu vedem puterea şi purtarea de grijă a lui Dumnezeu. Avem foarte multe mijloace pentru a înţelege prezenţa tainică a lui Dumnezeu. Oamenii trebuie priviţi ca şi chipuri ale lui Dumnezeu, ca fraţi în Hristos. Sfintele biserici, prin arhitectură, prin icoane, prin cuvântul de zidire sufletească, deschid ochii sufletului nostru, mai ales prin Taina Spovedaniei. Este foarte important să cercetăm gândurile şi cugetele noastre, iar cu ajutorul conştiinţei să ne dăm seama unde am greşit şi să venim cât mai des la scaunul de spovedanie“, a explicat Arhipăstorul Eparhiei Sucevei şi Rădăuţilor. Înalt Preasfinţitul Pimen a făcut referire în partea a doua a cuvântului la frumuseţea picturii şi a icoanelor din biserica mare a Mănăstirii Sihăstria Putnei. Înalt Preasfinţia Sa a accentuat necesitatea rugăciunii în faţa sfintelor icoane. „Să mulţumin lui Dumnezeu pentru că avem lumina ochilor trupului. Cei care nu au vederea să ia aminte la pilda orbului din Ierihon şi să aibă credinţă în purtarea de grijă a lui Dumnezeu“, a adăugat IPS Pimen.