Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Păniceni, Huedin
Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din Parohia Păniceni, Protopopiatul Huedin.
În Duminica a 34-a după Rusalii, 28 februarie, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Andrei a sfințit o icoană cu Învierea Domnului și a săvârşit Sfânta Liturghie în biserica parohială cu hramul „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”. După citirea pasajului evanghelic, ierarhul a rostit un cuvânt de învățătură despre Pilda Întoarcerii Fiului risipitor, în cadrul căruia a afirmat că „fiul risipitor este model absolut de pocăință”: „Aceasta este pocăinţa, întoarcerea de la calea cea rea la calea cea bună. (…) Pocăinţa este părerea de rău pentru viaţa cea greşită ce am dus-o şi întotdeauna o pocăinţă bună se termină cu o spovedanie bună”.
Pentru activitatea pastorală și administrativă, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei l-a hirotesit sachelar pe preotul paroh Ștefan Tataru, care este și dirijorul Coralei mixte „Glasul Apusenilor” a Protopopiatului Huedin.
La final, părintele paroh i-a mulțumit ierarhului pentru prezență și binecuvântare şi i-a dăruit o icoană cu Sfântul Ierarh Andrei Șaguna, Mitropolitul Transilvaniei, și o traistă tradițională.
În satul Păniceni există două lăcașuri de cult: o biserică de lemn, monument istoric, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, și o biserică de zid, edificată între 1990 şi 1997. Noul lăcaș de rugăciune a fost sfințit la 28 octombrie 2012, de Preasfințitul Părinte Vasile Someșanul, pe atunci Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.
Din luna octombrie 2016 până în prezent, comunitatea ortodoxă din Parohia Păniceni şi filia Dumbrava este păstorită de preotul Ștefan Tataru, care desfășoară mai multe activități culturale și sociale. În viitorul apropiat, parohia are în vedere reabilitarea bisericii de lemn, care se află într-o stare avansată de degradare.