Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie arhierească la Paraclisul Mitropolitan din Craiova
Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, a săvârșit duminică, 19 ianuarie, Sfânta Liturghie la Paraclisul Mitropolitan „Sfânta Treime” din Craiova. În cadrul slujbei, ierarhul l-a hirotonit pe teologul Irinel Dioșteanu întru diacon pe seama Parohiei Cioroiași, Protoieria Băilești, județul Dolj.
În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Irineu a vorbit despre minunea vindecării celor 10 leproși, pomenită duminică la Sfânta Liturghie.
„Cei din familia lor, cei care îi vizitau și le aduceau mâncare le-au vorbit despre Mântuitorul Hristos, drept care ei și-au luat curajul, au devenit îndrăzneți, s-au apropiat pe cât le-a fost posibil ca să fie auziți de Mântuitorul Hristos. Au strigat și Domnul Hristos i-a chemat la El. Mântuitorul Hristos nu se îmbolnăvește prin întâlnirea cu leproșii, pentru că nu are păcat, nu se îmbolnăvește, pentru că este Dumnezeu, nu se îmbolnăvește, pentru că este vindecătorul bolilor. Și noi, dacă nu am avea păcate, nu ne-am îmbolnăvi niciodată, dar păcatul a intrat în firea noastră de la strămoșul Adam și face ravagii și astăzi, întrucât ultima lovitură a păcatului este moartea”, a spus ierarhul.
În continuare, Mitropolitul Olteniei a spus că boala necredinței poate fi asociată cu starea de lepră a sufletului: „Credința este cea mai sfântă virtute pe care Dumnezeu ne-a dat-o și pe care a așezat-o în sufletul nostru. Noi suntem capabili să credem în Dumnezeu pentru că Dumnezeu a zidit în sufletul nostru această capacitate de a crede. A crede este legat de rațiune, de voință și de sentiment. A crede nu este localizat numai în rațiune, pentru că o credință strict rațională este asemănătoare cu știința. Credința care are iubire lucrătoare în iubire, adică aceea care se arată în fapte bune, credința legată de iubire este adevărata credință pe care Mântuitorul Hristos o cere, este credința care se aprinde de milă, care se aprinde de îndurare, care nu caută să se justifice precum credința rațională. Credința adevărată mântuiește. Când credem cu iubire față de Dumnezeu, ne mântuim. Credința pe care o vedem la acest samarinean este mântuitoare, este izbăvitoare, este curățitoare”.