Miercuri, 1 ianuarie 2025, Preasfințitul Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, a oficiat Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din orașul Vârșeț. În
Liturghie arhierească la Sibiu în prima zi din an
Credincioşii din Sibiu s‑au rugat în prima zi din noul an la Catedrala Mitropolitană din Sibiu. Dacă la trecerea dintre ani soborul slujitor condus de Înaltpreasfințitul Părinte Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, a săvârşit Acastistul Mântuitorului Iisus Hristos, în dimineaţa zilei de prăznuire a Tăierii‑împrejur cea după trup a Domnului şi a Sfântului Vasile cel Mare, ierarhul şi slujitorii Catedralei Mitropolitane din Sibiu au săvârşit Sfânta Liturghie. Răspunsurile liturgice au fost date de Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane, dirijat de pr. lect. univ. dr. Alexandru Streza, informează Mitropolia Ardealului.
În cuvântul de învăţătură, IPS Părinte Mitropolit Laurenţiu a prezentat viaţa Sfântului Vasile cel Mare, un model de asceză pentru creştini.
„Unul dintre cei mai mari sfinți ai Bisericii noastre, care a și primit numele acesta de mare, Sfântul Vasile cel Mare, care nu a viețuit pe acest pământ decât aproximativ 49 de ani, a lăsat o moștenire aparte Bisericii noastre. Prima și poate una dintre cele mai importante mărturii este această Sfântă Liturghie, textul ei fiind o slujbă mai amplă decât Liturghia Sfântului Ioan și se săvârșește de zece ori în cursul anului bisericesc. Dar mai înainte ea se săvârșea în locul Liturghiei Sfântului Ioan. Acest bogat text al Sfintei Liturghii cuprinde de fapt întreaga sa teologie, întreaga teologie a Bisericii creștine. Deci a fost, întâi de toate, un mare și profund teolog. El a pătruns și a explicat ceea ce prorocii n‑au putut și Vechiul Testament, care este un pedagog spre Hristos, n‑a putut să lămurească. Moise L‑a văzut pe Dumnezeu, L‑a auzit pe Dumnezeu, dar n‑a putut să exprime Dumnezeirea așa cum au exprimat‑o Sfinții Părinți și mai ales Sfântul Vasile cel Mare. Sfântul Vasile cel Mare a scris mai ales despre cea de a treia Persoană a Sfintei Treimi, Dumnezeu Duhul Sfânt, și despre lucrarea specială pe care Duhul Sfânt o continuă în lume de la creație, prin sfințire. Duhul Sfânt este Cel Care lucrează pentru noi în toate Sfintele Taine ale Bisericii. De asemenea, a fost și un om foarte practic, iar teologia sa a devenit și mod de viață practică, reală. A fost un împlinitor al iubirii lui Dumnezeu în mod deplin, încât instituțiile sociale pe care El le‑a întemeiat i‑au păstrat numele, Vasiliadele, acele locuri care erau ocolite de majoritatea dintre viețuitorii vremurilor Antichității, locurile unde stăteau leproșii, bolnavii, săracii”, a spus ierarhul.
La finalul Sfintei Liturghii, diaconul Marian Bota a fost hirotesit arhidiacon. Ierarhul a transmis tuturor urările specifice acestor momente de sărbătoare şi i‑a felicitat pe toţi cei care poartă numele Sfântului Vasile cel Mare.