La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
Liturghie arhierească la Zalău
Preasfinţitul Petroniu a săvârşit Sfânta Liturghie la Biserica "Sfântul Arhidiacon Ştefan" din Zalău, biserică păstorită de preoţii Ştefan Lucaciu şi Ioan Coste.
PS Petroniu revine în mijlocul credincioşilor acestei parohii, în biserica pe care în urmă cu mai bine de trei luni a târnosit-o, la eveniment luând atunci parte, ca invitat special, Înalt Preasfinţitul Andrei Andreicuţ - la acea vreme Arhiepiscop de Alba-Iulia, astăzi Mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei, Maramureşului şi Sălajului.
Parohia ortodoxă "Sfântul Ştefan" s-a înfiinţat în 1990, tot atunci părintele Ştefan Lucaciu fiind numit preot paroh. De Rusalii, în 11 iunie 1995, episcopul Ioan al Oradiei, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi, alături de oficialităţi şi credincioşi, a pus piatra de temelie la noua biserică cu hramul "Sfântul Arhidiacon Ştefan", pe un teren concesionat de Primăria Zalău.
De Rusalii, în 7 iunie 1998, a fost târnosit demisolul bisericii de episcopul de atunci al Oradiei. Lucrările de construcţie au continuat, finalizându-se în 2001, când biserica a fost acoperită. În 2002 s-au început lucrările la pictură, în tehnica frescă, lucrări efectuate de pictorul Mihai Pârâia din Craiova, care s-au finalizat în 2010.