Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Liturghie și filantropie la Mănăstirea Adam
Un amplu program duhovnicesc şi social-filantropic îndreptat atât către obştea monahală, cât şi către credincioşii pelerini prezenţi la Mănăstirea Adam s-a desfăşurat vineri, 8 aprilie, la mănăstirea din judeţul Galaţi. Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârșit Taina Sfântului Maslu și rânduiala tunderii în monahism pentru două surori din obştea mănăstirii, iar un grup de medici creștini a oferit consultații gratuite.
Programul a debutat cu oficierea Sfintei Liturghii a Darurilor înainte sfinţite de către un sobor de preoţi din Protoieria Târgu Bujor, după care, sub protia chiriarhului Dunării de Jos, a fost săvârşită Taina Sfântului Maslu. În continuare, chiriarhul Dunării de Jos a oficiat rânduiala tunderii în monahism pentru două surori din obştea monahală de la Adam.
La slujbă, pe lângă credincioşii pelerini sosiţi la mănăstire din satele apropiate şi din judeţele Vaslui, Iaşi şi Suceava, au participat şi doi medici şi trei asistente medicale din cadrul filialei Galaţi a Asociaţiei Medicilor Creştini Ortodocşi din România, care, sprijiniţi de trei studenţi din anii terminali ai Facultăţii de Medicină şi Farmacie din municipiu, au oferit consultaţii, verificarea tensiunii arteriale şi a glicemiei credincioşilor prezenţi la mănăstire. Totodată, prin consiliere de specialitate, cadrele medicale au oferit sfaturi pentru promovarea unei reale educaţii pentru sănătate.
„La Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» de la Adam, ne-a bucurat Dumnezeu de trei evenimente deosebite: mai întâi, împreună-slujirea cu preoţii din satele sărace ale nordului judeţului Galaţi, dar îmbogăţite cu frumuseţea slujirii lor, cu tinereţea şi energiile lor. Apoi, Dumnezeu ne-a dăruit două noi maici, Magdalena şi Macrina, care au îmbogăţit realmente această obşte a mănăstirii. În al treilea rând, prin Taina Sfântului Maslu am înţeles mai bine legătura dintre vindecarea sufletului la icoana Maicii Domnului - făcătoare de minuni - şi vindecarea trupului, întrucât aici, în jurul anilor 1800, este consemnată prezenţa primului spital pentru bolnavii care sufereau de diferite boli incurabile. De aceea, astăzi ni s-au alăturat şi medicii voluntari care se implică în programul «Sănătate pentru sate», gândindu-ne în primul rând la copii şi la vârstnici. Ne exprimăm speranţa şi încrederea că acest program va continua în toate mănăstirile şi parohiile noastre, ca să urcăm, împreună cu Sfântul Ioan Scărarul, pe înalta treaptă a iubirii de semeni, unde să ne întâlnim cu Hristos Domnul!”, a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian.
Acţiunea medicilor gălăţeni se înscrie în programul „Sănătate pentru sate” organizat de Eparhia Dunării de Jos în parteneriat cu Asociaţia Medicilor Creştini Ortodocşi din România, care anul acesta, la Mănăstirea Adam, a stat sub genericul „Din sănătatea duhovnicească spre sănătatea trupească a semenilor noştri în faţa icoanei Maicii Domnului - făcătoare de minuni de la Adam”.
Mănăstirea Adam, cu hramurile „Adormirea Maicii Domnului” şi „Izvorul Tămăduirii”, este situată în centrul localităţii Adam, pe un platou numit „Apărătura”, la o distanţă de 29 km de oraşul Bârlad şi la 40 km de oraşul Tecuci.
Veche vatră monahală, Mănăstirea Adam, din judeţul Galaţi, a administrat, încă din timpul Mitropolitului Veniamin Costachi, un spital de boli neuropsihice care funcţiona în apropiere, mutat apoi la Socola, în Iaşi. În acest context, la vechea sihăstrie de la Adam, prin programul „Sănătate pentru sate”, s-a dovedit încă o dată grija maicilor pentru tămăduirea sufletească şi trupească a tuturor celor care se află în suferinţă.