De sărbătoarea Soborului Sfântului Ioan Botezătorul, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, s‑a aflat în mijlocul credincioșilor din localitatea Băltenii de Sus, județul Tulcea, săvârșind
Liturghii arhiereşti în Mitropolia Olteniei
În cea de a XVI-a duminică de după Rusalii, ierarhii olteni au slujit la altarele lăcaşurilor, aşezând cuvânt de învăţătură în inimile credincioşilor prezenţi la sfintele slujbe. În această zi, au fost oficiate Sfinte Liturghii arhiereşti la Biserica „Harşu“ din Craiova, la altarul schitului vâlcean Troianu şi în parohia mehedinţeană Corcova.
Câteva sute de credincioşi au fost prezenţi duminică, 10 februarie, de praznicul Sfântului Sfinţit Mucenic Haralambie, la hramul Bisericii Harşu din Craiova. În zi de aleasă sărbătoare, slujba Sfintei Liturghii a fost săvârşită de Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
„Sfântul Haralambie aduce jertfă şi totodată se jertfeşte pe sine însuşi“
În cuvântul de învăţătură rostit la finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a vorbit despre viaţa şi jertfa mucenicească a Sfântului Haralambie. „Dacă arhiereul şi preotul aduc jertfă pe Sfânta Masă pentru credincioşi şi pentru întreaga lume, Sfântul Sfinţit Mucenic Haralambie aduce jertfă şi totodată se jertfeşte pe sine însuşi. Am putea considera, după cuvintele Evangheliei de astăzi, că sfântul a primit 5 talanţi pe care i-a înmulţit, îndeplinind cu prisosinţă chemarea pe care Dumnezeu i-a trimis-o. Astfel, el i-a adus Stăpânului său propria viaţă pe care a închinat-o Preasfintei Treimi prin mărturisirea credinţei înaintea asupritorilor săi păgâni, care, în loc să-L cinstească pe adevăratul Dumnezeu, se închinau idolilor fără glas şi fără de simţire“. În continuare, Mitropolitul Olteniei a detaliat învăţăturile Evangheliei din această duminică (Matei 25, 14-30, despre „Pilda talanţilor“), subliniind responsabilitatea pe care o avem pentru viaţa şi faptele noastre de care vom da socoteală la Judecata de Apoi. „Evanghelia de astăzi ne supune atenţiei atât milostenia şi bunătatea lui Dumnezeu, dar mai ales dreptatea Lui, alături de responsabilitatea noastră, deoarece vom fi răspunzători pentru viaţa şi faptele noastre la Înfricoşata Judecată. Prin urmare, este necesar să aducem Bunului Dumnezeu rodul muncii şi al ostenelilor noastre, să nu îngropăm talanţii pe care El ni-i dăruieşte cu atâta dragoste, să nu ne risipim în lucruri deşarte şi nefolositoare sufletului, ci, dimpotrivă, să păstrăm viaţa noastră curată şi neîntinată, spre a o aduce ca pe un prinos de bună mireasmă, aşa cum zicem mereu la Sfânta Liturghie: «Toată viaţa noastră, lui Hristos Dumnezeu să o dăm!»“, a încheiat IPS Părinte Mitropolit Irineu.
Momentele liturgice s-au încheiat prin săvârşirea unei slujbe de Parastas pentru ctitorii şi binefăcătorii sfântului lăcaş şi o slujbă de sfinţire a noului aşezământ bisericesc, ridicat în curtea sfântului lăcaş, o clădire modernă care cuprinde un paraclis mortuar, bibliotecă şi cancelarie eparhială, construite cu sprijinul enoriaşilor din această parohie, sub coordonarea părinţilor slujitori, preoţii Viorel Dică şi Picu Ocoleanu. Pentru osteneala depusă şi sprijinul acordat la finalizarea acestor lucrări, binefăcătorii şi miluitorii sfântului lăcaş au primit din partea Centrului eparhial gramate de mulţumire, pecetluite cu semnătura IPS Mitropolit Irineu.
Biserica Harşu, scurt istoric
Biserica Harşu este situată în apropierea pieţei centrale din Craiova, fiind cunoscută după numele ctitorului ei, Aşu Sîn Traian Ot Vrast, cel care a ridicat-o în perioada 1802-1806. În preajma anului 1800, Aşu avea în antrepriză târgul săptămânal al oraşului, care se întindea pe terenul dintre biserică şi locul pe care există astăzi penitenciarul şi fostul Regiment 26 Rovine. De aceea, în catagrafia bisericilor oraşului Craiova din anii 1813-1815, biserica este înscrisă sub numele „Ot Oborul Târgului“, adică „de afară“. În cei peste 200 de ani de existenţă, sfântul lăcaş a cunoscut mai multe reparaţii şi renovări, ultima fiind încheiată în 2008, la 7 septembrie, când a fost resfinţită de IPS Mitropolit Irineu.
Liturghie arhierească la Schitul Troianu
Preasfinţitul Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, a oficiat Sfânta Liturghie la Schitul Troianu din municipiul Râmnicu Vâlcea. Sărbătoarea a marcat 170 de ani de la târnosirea bisericii vechi a schitului, cu hramul „Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul“, în anul 1843, ctitorită de arhimandritul Hrisantie Penetis de la Mănăstirea Hurezi. Cu acest prilej, PS Emilian a binecuvântat şi lucrările picturii interioare şi lucrările de înfrumuseţare ce se săvârşesc la noua biserică cu hramul „Izvorul Tămăduirii“ din incinta chinoviei râmnicene.
În cadrul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii de pomenire pentru ctitorii, stareţii, vieţuitorii, închinătorii şi binefăcătorii acestui schit, adormiţi întru Domnul. La final, arhiereul râmnicean a apreciat activitatea arhimandritului Sava Pleşa, stareţul schitului vâlcean, care într-o perioadă scurtă de timp a construit o nouă biserică pentru complexul monahal de la Troianu, astăzi la stadiul de pictură.
La eveniment au participat monahi de la mănăstirile vâlcene şi numeroşi credincioşi din municipiul Râmnicu Vâlcea.
Parohia Corcova are un nou preot
Toată suflarea creştinească din parohia mehedinţeană Corcova a participat duminică, 10 februarie, la un eveniment deosebit de important pentru viaţa religioasă a comunităţii. În mijlocul credincioşilor a poposit Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, care a hirotonit în biserica parohiei un nou păstor de suflete pentru asigurarea necesităţilor de ordin spiritual ale creştinilor de aici şi pentru săvârşirea sfintelor slujbe, pe diaconul Ion Bratu.
După Sfânta Liturghie, pr. protoiereu Ionuţ Semenescu a dat citire actului oficial de instalare a preotului Ion Bratu în biserica Parohiei Corcova. PS Episcop i-a încredinţat tânărului preot cheia bisericii, Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce pe care să le folosească în slujirea învăţătorească, sfinţitoare şi pastorală.
În aceeaşi zi, PS Nicodim a săvârşit rânduiala hirotesiei întru duhovnic pentru tânărul preot Olaru Andrei Lucian de la Parohia Dâlbociţa, Protopopiatul Baia de Aramă.