În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Locaşuri închinate Sfintei Parascheva, în zi de hram
Credincioșii eparhiilor din Mitropolia Munteniei și Dobrogei au participat în Duminica a 21-a după Rusalii la slujbe arhierești săvârșite în biserici de enorie. În ziua de pomenire a Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, bisericile care și-au sărbătorit ocrotitoarea au fost neîncăpătoare. În județul Argeș, un nou locaș de cult închinat Sfintei Parascheva a fost sfințit.
Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a sfințit duminică Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Parohiei Anghinești din comuna Băiculești, Protoieria Curtea de Argeș.
În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a evidențiat eforturile depuse de comunitatea din Anghinești pentru a-și ridica propria biserică, precum și sprijinul administrației locale. „Enoriașii din această localitate au venit încă de la primele ore ale dimineții pentru a fi martori la acest eveniment istoric din viața parohiei. Pentru eforturile depuse până în prezent, părintele paroh Cristian Codeci a primit din partea ierarhului distincția de iconom stavrofor. Niculae Dragnea, primarul comunei Băiculești, și Ion Dumitrescu, donatorul terenului, au primit distincția eparhială «Sfântul Voievod Neagoe Basarab». Credincioșii care s-au implicat mai mult în lucrările de construcție au primit diplome de vrednicie”, ne-a declarat părintele consilier eparhial Ovidiu Vlăsceanu.
Hramul unei biserici din Râmnicu Sărat
Și Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Râmnicu Sărat și-a sărbătorit duminică hramul. În ziua de prăznuire a ocrotitoarei locașului de cult, câteva sute de credincioși au participat la Sfânta Liturghie săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. La final, ierarhul a oficiat o slujbă de pomenire pentru ctitorii și slujitorii sfântului locaș trecuți la cele veșnice. Referindu-se la fragmentul evanghelic despre Pilda semănătorului (Luca 8, 5-15), Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a evidențiat însemnătatea răspândirii cuvântului lui Dumnezeu în sufletele oamenilor: „Pentru a rodi cuvântul lui Dumnezeu în inima ta, aceasta trebuie să fie curată, adică sinceră, lipsită de viclenie. Este de la sine înțeles că Dumnezeu cel bun, milostiv, drept, Adevărul prin excelență, nu poate să încapă într-o inimă vicleană, ci doar în inima oamenilor sinceri și buni. Pe aceștia îi are în vedere Mântuitorul Iisus Hristos, lăudându-i în cele din urmă pentru că, prin muncă susținută, săvârșită întru răbdare, fac în așa fel încât cuvântul lui Dumnezeu să rodească însutit”.
Din soborul slujitorilor au făcut parte părintele consilier eparhial Marian Gegea; pr. Cristian Asănache, protoiereu al Protoieriei Râmnicu Sărat și parohul Bisericii „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, părintele Aurel Crăciun, slujitor la aceeași biserică, părintele Ionel Baciu, secretarul Protoieriei Râmnicu Sărat; pr. Marius Asănache, Parohia Nicolești. Corul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei a oferit răspunsurile liturgice, după cum ne-a transmis pr. Dragoș Olteanu, inspector de specialitate în cadrul Sectorului cultural-educațional.
Sărbătoare în biserica de la Niculițel
Sâmbătă, 13 octombrie, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârșit slujba Vecerniei cu Litie în Biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Malcoci, județul Tulcea. A doua zi, ierarhul s-a aflat în mijlocul credincioșilor Parohiei „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din localitatea Niculițel, pentru săvârșirea Sfintei Liturghii de hram. „Am adus prinos de laudă lui Dumnezeu Cel minunat întru sfinții Săi, în străvechea biserică închinată Sfintei Cuvioase Parascheva din Niculițel. Ne bucurăm că în Dobrogea de Nord, în județul Tulcea, avem 17 biserici și mănăstiri închinate Cuvioasei Parascheva, folositoare a tuturor. Aceasta, de sute de ani, prin sfintele ei moaște și cu sfințitele ei rugăciuni, ocrotește pământul Moldovei și al întregii Românii, îndemnându-ne și pe noi spre credință, nădejde și dragoste, pentru a primi în țarina sufletelor sămânța cea bună a cuvântului Evangheliei care să rodească însutit și înmiit”, a spus Preasfinția Sa.
Credincioșii prezenți la slujba de hram au adus cinstire unor fragmente din moaștele Sfinților Mucenici Zotic, Atal, Camasie și Filip de la Niculițel, aflate în patrimoniul sacru al parohiei. În partea a doua a zilei, ierarhul a vizitat biserica din localitatea tulceană Minei.