Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Locaşuri ocrotite de Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel
De sărbătoarea Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, timişorenii din cartierele Viile Fabric, Fratelia şi Plopi îşi vor prăznui ocrotitorii bisericilor parohiale. Construite cu mulţi ani în urmă, locaşurile dau mărturie astăzi tuturor celor care le calcă pragul despre dragostea şi jertfelnicia timişorenilor de altădată.
Una dintre cele mai reprezentative biserici din oraşul de pe Bega, închinată Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, este Biserica Timişoara-Viile Fabric. Aceasta a fost construită între anii 1934 şi 1939 sub îndrumarea preotului paroh Ştefan Şora, fiind târnosită de Episcopul Aradului, Andrei Mageru, la 4 iunie 1939. Iniţial, biserica avea câteva particularităţi, era în formă octogonală, iar turnul-clopotniţă se afla la o distanţă de circa 10 metri, deasupra porticului de la intrare. Redusă ca dimensiuni, biserica a devenit cu timpul neîncăpătoare pentru numărul credincioşilor parohiei, astfel că, începând cu anul 1985, în timpul preotului paroh Mihai Pop, se produc modificări arhitecturale importante. Turnul-clopotniţă este înlocuit cu o nouă construcţie ca urmare a noii propuneri de sistematizare urbanistică a zonei, iar treptat, pe lângă pereţii vechii biserici s-a înălţat un nou edificiu mult mai încăpător şi impunător. Lucrările de zidărie şi acoperişul noii biserici s-au încheiat în anul 1987, iar mai târziu între 1995 şi 1996 pictorii bisericeşti Ioan şi Ana Bădilă au împodobit-o cu frescă. Sfântul locaş a fost târnosit la 24 august 1997 de către Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului.
Un alt locaş timişorean ocrotit de cei doi Sfinţi Apostoli este biserica Parohiei Timişoara-Fratelia. Construită între anii 1940 şi 1964, aceasta a fost târnostită de Înaltpreasfinţitul Părinte Nicolae, Mitropolitul Banatului, la 26 aprilie 1964, în timpul păstoririi preoţilor Dimitrie Botău şi Gheorghe Albu. Concepută după planurile arhitectului Silvetru Rafiroiu, biserica respectă cu fidelitate canonul bizantin, având un plan de cruce greacă înscrisă cu o cupolă centrală masivă pe naos şi două turle în zona intrării principale, deasupra pronaosului. În exterior, pereţii sunt decoraţi cu cărămidă roşie aparentă dispusă pe benzi orizontale paralele, egal distanţate. Pictura sfântului locaş a fost realizată mai târziu, între anii 1983 şi 1985, sub coordonarea preoţilor Eugen Iancu şi Mircea Barzu, de către pictorul Vasile Muntean din Covasna, ajutat de Silviu Bârstaru şi Sorin Hosu. Pictura murală este executată în tehnica frescă şi se distinge printr-un desen riguros, frumos armonizat cromatic şi cu numeroase elemente decorative inspirate din arta populară românească. Privită în ansamblu, biserica întruchipează, la o scară mai mică, renumita catedrală a Bizanţului, „Sfânta Sofia“ din Constantinopol.
Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din cartierul Plopi
Şi credincioşii din cartierul timişorean Plopi îşi vor sărbători duminică ocrotitorii bisericii parohiale. Zidită între anii 1968 şi 1970, Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ a fost construită la iniţiativa enoriaşilor şi a preotului Traian Stan, întrucât vechiul locaş ridicat în anul 1949 devenise neîncăpător. Lucrările demarate la noul locaş au fost binecuvântate de Mitropolitul Banatului la 15 noiembrie 1970, în prezenţa a numeroşi clerici şi credincioşi din întreg oraşul. Din punct de vedere arhitectural, aceasta este concepută în stilul bisericilor bănăţene, în formă de navă, cu o singură absidă în zona altarului şi cu un turn-clopotniţă, înălţat pe pronaos. Lucrările de pictură au fost executate între anii 1977 şi 1978 de pictorul Vasile Muntean din Covasna şi binecuvântate de către Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Timişoarei de la acea vreme, Preasfinţitul Timotei Lugojeanul, actualul Arhiepiscop al Aradului.