Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Locuitorii din Buda au fost consultați gratis
Medici voluntari, cu datoria profesiei mai presus de oboseală şi problemele cotidiene, au strâns rândurile şi au vizitat sâmbătă, 9 iulie, localitatea prahoveană Buda, oprindu-se în comuna Rafov, unde au consultat peste 100 de persoane, până seara târziu. Campania „Sănătate pentru sate” se derulează de aproape un an, fiind consultate peste 5.000 de persoane.
O stare de sănătate bună reprezintă o stare de bine atât pentru corp, cât şi pentru suflet. Prin campania `Sănătate pentru sate”, iniţiată de părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, se veghează săptămânal la sănătatea oamenilor şi în comunităţile izolate. `Campania se derulează de aproape un an. În cadrul acesteia au fost consultate peste 5.000 de persoane, adulţi şi copii. Este un proiect-pilot care se derulează, deocamdată, la nivelul Arhiepiscopiei Bucureştilor, dar urmează să se extindă pe întreg cuprinsul Patriarhiei Române”, a menţionat părintele Ciprian Grădinaru.
Forfota specifică spitalului a cuprins comuna încă de la primele ore ale dimineţii, când au sosit cei 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului din Capitală. 10 medici, 10 asistenţi şi 10 tineri, dornici să dea o mână de ajutor, au oferit soluţii de tratament şi sfaturi în stomatologie, psihiatrie pediatrică, psihiatrie pentru adulţi, medicină internă, diabetologie şi nutriţie, pediatrie, ortopedie, cardiologie-EKG, ecografie. `În localitatea prahoveană Buda s-a desfăşurat cea de-a 25-a acţiune a campaniei «Sănătate pentru sate». La această acţiune au participat peste 30 de voluntari ai Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului, dintre care 10 medici cu diferite specializări. Și de această dată Carrefour România a sprijinit campania cu produse de igienă orală şi igienă corporală”, a declarat Dănuţ Prună, voluntar la Paraclis.
Neglijarea sănătăţii, în special lipsa informării cu privire la prevenţia unor afecţiuni stomatologice, poate costa mult, chiar foarte mult, atunci când bolnavul trăieşte la limita subzistenţei. `În cadrul acţiunii, am consultat în special adulţi cu probleme destul de grave, cu edentaţii extinse, care necesită tratamente complexe. Din păcate, acestea sunt destul de costisitoare pentru posibilităţile materiale ale pacienţilor din mediul rural”, a spus medicul stomatolog Andreea Georgescu.
Singurătatea, lipsa afecţiunii şi a unor persoane de încredere au fost alte cauze generatoare de boli, aduse în discuţie de medicii voluntari în urma consultaţiilor. Problemele devin grave în situaţiile în care dezechilibrele nu sunt conştientizate şi se refuză vizita la psihiatru: `Decesul partenerului de viaţă şi plecarea copiilor la oraş sau în străinătate duc la un dezechilibru psihoemoţional ce afectează viaţa de zi cu zi. Oamenii au fost destul de reticenţi în a accepta consultul psihiatric”, explică Simona Taciu, psiholog adulţi.
Izolarea copilului şi nestimularea creativităţii dau naştere unor tulburări ce necesită un tratament specializat. Mai multe despre acest aspect ne-a vorbit Irina Mărăcineanu - medic psihiatrie pediatrică: `Patologia întâlnită la copii a atins în principal sfera întârzierilor în dezvoltare şi a tulburărilor de limbaj datorate mai ales nestimulării adecvate vârstei lor şi accesului neîngrădit la televizor şi calculator. De asemenea, menţinerea copilului în familia restrânsă şi neintegrarea acestuia în colectivitate la vârsta potrivită nu îi permit să îşi dezvolte autonomia sau abilităţile sociale. Mediul familial dezorganizat, cum ar fi plecarea unui părinte la lucru în străinătate, este un factor ce afectează şi el sănătatea şi dezvoltarea armonioasă a celor mici”.
Lipsa exerciţiilor fizice, mai ales în rândul celor mici, a alimentelor naturale şi sedentarismul sunt reale pericole pentru şcolari, după cum recunoaşte şi Gabriela Garjoaba, medic specialist medicină de familie: `Surpriza mea cea mai mare a fost să descopăr o fetiţă de 16 ani cu o modificare de coloană foarte vădită. Din păcate, ea refuză să meargă la un ortoped şi să înceapă un tratament. Consecinţa acestei deformări de coloană este reprezentată de poziţia vicioasă la şcoală, alimentaţia necorespunzătoare, statul îndelung la telefon, la calculator şi la tabletă”.
Asistenţii prezenţi astăzi s-au bucurat pentru oportunitatea de a readuce zâmbetele pe feţele celor veniţi la consultaţii, unii chiar pentru prima dată. Cristina Gătej, asistent medical, spune că lipsa banilor generează şi lipsa interesului pentru sănătate: `În campania de astăzi am întâlnit atât persoane mature, cât şi copii, majoritatea cu probleme de sănătate care, din păcate, au fost generate din cauza resurselor financiare destul de limitate. Medicii, asistenţii şi voluntarii au oferit consultaţii, sfaturi, informaţii medicale şi tratamente. Localnicii ne-au primit cu bucurie şi ne-au mulţumit pentru ajutorul acordat. Mulţi dintre ei şi-au exprimat dorinţa de a se organiza şi pe viitor o astfel de campanie”. Chiar dacă lumea este cu gândul la soare şi la vacanţă, suferinţa trebuie tratată. Radu Tudose, medic de familie, a înţeles acest lucru: `Suntem bucuroşi că, deşi au început concediile şi lumea e cu gândul la vacanţa binemeritată, ne-am adunat câţiva colegi care am continuat ceea ce am început, cu binecuvântarea părintelui Ciprian Grădinaru, adică să ajutăm oamenii care au nevoie de asistenţă medicală şi nu au posibilitatea de a ajunge la specialist sau pe cei care, din păcate, nu au medic de familie”.
Părintele Ionuţ Emanuel Sandu, de la Parohia Buda, şi-a exprimat mulţumirea pentru acţiunea voluntarilor şi a reamintit rolul preotului şi al Bisericii în societate: `Cu ocazia venirii caravanei «Sănătate pentru sate» în parohia noastră, ţinem să mulţumim Preafericitului Părinte Patriarh Daniel şi părintelui arhimandrit Ciprian Grădinarul, iniţiatorul şi coordonatorul campaniei «Sănătate pentru sate», dar şi medicilor şi voluntarilor Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamurilor. Satul nostru este îmbătrânit, format din aproximativ 200 de familii, majoritatea pensionari de CAP, cu şanse reduse de a se prezenta la un spital pentru investigaţii amănunţite. Rolul preotului într-o comunitate este acela de a veghea şi vindeca sufletul, iar cu ajutorul medicilor voluntari de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului ni s-a oferit o ocazie şi de cercetare şi vindecare a trupului. Ne rugăm la Bunul Dumnezeu să binecuvânteze şi să dăruiască sănătate acestor oameni inimoşi!”