Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a rostit în Duminica dinaintea Crăciunului, a Sfinților Părinți după trup ai Domnului, 22 decembrie 2024, un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul
Lucrare despre Aşezămintele româneşti de la Locurile Sfinte
Arhimandritul Timotei Aioanei, Superiorul Aşezămintelor româneşti de la Locurile Sfinte, a obţinut ieri, 25 februarie, titlul de doctor în teologie din partea Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Teza de doctorat intitulată „Aşezămintele româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon“ a fost alcătuită sub îndrumarea ştiinţifică a pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, consilier patriarhal coordonator în cadrul Sectorului teologic-educaţional.
Susţinerea publică a tezei s-a desfăşurat în sala de lectură „Teodor M. Popescu“ a Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul“ din Bucureşti. Din comisia de doctorat au făcut parte Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, director al Şcolii Doctorale şi preşedintele comisiei de doctorat, pr. prof. dr. Constantin Pătuleanu, coordonatorul ştiinţific al lucrării, pr. prof. dr. Viorel Ioniţă, consilier patriarhal onorific, şi pr. prof. dr. Nicolae Chifăr, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Andrei Şaguna“ din Sibiu. La eveniment au participat Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, profesori universitari, membri ai Permanenţei Consiliului Naţional Bisericesc şi ai Consiliului eparhial al Arhiepiscopiei Bucureştilor, slujitori ai Catedralei patriarhale, stareţi şi stareţe de la mănăstiri din ţară, precum şi numeroşi studenţi. „Lucrarea părintelui Timotei Aioanei este una de sinteză, bazată pe o cercetare a documentelor din diferite arhive, ceea ce este un lucru deosebit de important, deoarece în credinţa noastră, în atitudinea duhovnicească, noi ne raportăm totdeauna la locul din istorie unde S-a întrupat Mântuitorul Iisus Hristos şi acolo unde a luat de fapt naştere Biserica. De aceea, lucrarea de astăzi este deosebit de importantă, mai ales că de-a lungul secolelor voievozii români au avut o contribuţie esenţială la apărarea credinţei creştine în Locurile Sfinte. Este, de asemenea, o lucrare de mare actualitate, mai ales în vremea noastră, când s-a dezvoltat frumosul fenomen al pelerinajului. Deoarece transportul persoanelor este mult mai uşor astăzi, mai ales cel pe cale aeriană, numărul pelerinilor creşte în fiecare an. Avem de-a face cu o credinţă vie, trăită de oamenii care doresc să vadă acele locuri pe care a păşit Domnul Iisus Hristos. Din punctul de vedere al documentelor, teza de doctorat este aproape exhaustivă“, ne-a declarat Înaltpreasfinţitul Mitropolit Nifon.
Lucrarea „Aşezămintele româneşti de la Ierusalim, Iordan şi Ierihon“ este rezultatul unor cercetări minuţioase întreprinse în biblioteci şi în arhive bisericeşti, coroborate cu observaţii făcute pe parcursul diferitelor vizite şi pelerinaje la Locurile Sfinte. „Lucrarea este una deosebită; ea a ieşit puţin din peisajul obişnuit al unei susţineri publice a unei teze de doctorat, tocmai prin actualitatea temei, dar şi prin necesitatea ei. A fost o temă sensibilă, dar foarte utilă pentru contextul de azi şi acest lucru s-a putut observa din comentariile şi observaţiile venite atât din partea membrilor comisiei, cât şi din partea unor profesori şi participanţi. O notă distinctivă a evenimentului de astăzi este asistenţa numeroasă şi de bună calitate. Era de aşteptat ca părintele Timotei Aioanei să se prezinte la un nivel înalt, dat fiind faptul că dânsul a dovedit prin această teză calităţi excepţionale de cercetător şi de foarte bun orator şi narator. Părintele este un as al condeiului şi noi am remarcat acest lucru“, ne-a spus pr. prof. dr. Nicolae Achimescu.
După susţinerea lucrării a urmat prezentarea referatelor de către membrii comisiei de doctorat. Lucrarea a dedicat câte un capitol fiecărui aşezământ românesc de la Locurile Sfinte - Ierusalim, Iordan şi Ierihon -, urmărind etapele succesive ale întemeierii şi dezvoltării lor, şi alte două capitole celor care s-au ostenit slujind în aceste aşezăminte: monahi şi monahii, călugări îmbunătăţiţi, superiori şi delegaţi patriarhali. La final, arhim. Timotei Aioanei le-a mulţumit tuturor celor prezenţi pentru participare şi pentru susţinere.