De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lucrări care exprimă frumusețea nepieritoare la Cercul Militar
În Sala Galeria Artelor a Palatului Cercului Militar Național din Bucureşti au avut loc luni, 8 iulie 2019, vernisajul expoziției cu lucrări ale pictorului Paul Mecet și lansarea celui mai recent album al artistului. La eveniment a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor care a rostit un cuvânt, iar cei prezenți au putut admira lucrări inspirate atât din viața satului românesc, cât și portrete ale unor mari duhovnici ai României.
La vernisajul expoziției artistului Paul Mecet de la Cercul Militar au putut fi admirate lucrări care abordează numeroase tipuri ale picturilor de șevalet: de la natură statică, peisaj, compoziție cu figuri, până la lucrări inspirate atât din viața satului românesc, cât și din activitatea şi personalitatea chipurilor unor mari duhovnici români.
În deschiderea evenimentului, Valentin Tănase, directorul Studioului de Arte Plastice al Armatei, a evidențiat măiestria artistului și a lucrărilor sale. „Dacă ar fi să-l definesc pe Paul Mecet printr-o singură trăsătură, aș spune că este un artist al atmosferelor. Lucrările sale trăiesc într-un univers care transmit un sentiment, o stare de spirit. Fie că este vorba de o natură statică, de un portret, de un peisaj, ele au acel univers interior care comunică dincolo de suprafața pânzei. La Paul Mecet, pastelurile de culoare cântă, sunt așternute cu o anumită virtuozitate şi forță de exprimare. Pastelurile sale sunt aşezate în tușe largi, dar uneori abia ating pânza ca niște sclipiri de bijuterie, care împreună compun acel univers material, acea textură ca un fel de dantelă interioară a pânzei”, a spus Valentin Tănase.
În continuare, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a rostit un cuvânt în care a vorbit despre frumusețea operei artistului Paul Mecet. „Aș vrea să spun câteva cuvinte legate de acest moment important când privim pânze, ascultăm muzică și exprimăm gânduri frumoase despre semenii noștri, într-o lume care vorbește tot mai puțin frumos despre alții, într-o lume care privește atât de rar spre cer, așa cum spunea Magda Isanos: «Privim atât de rar spre cer, noi nu mai culegem flori, noi nu mai iubim, noi, care atât de repede murim». Știu de la un pictor consacrat bisericesc că icoanele nu au niciodată ramă sau nu ar trebui să aibă pentru că icoana, sfântul sau sfinții reprezentați în ea reprezintă spațiul Împărăției lui Dumnezeu. Acest spațiu nu poate fi îngrădit și de aceea icoanele nu au rame, așa cum sunt și unele picturi care oglindesc câte ceva din frumusețea creației, unele mănăstiri sau persoane consacrate. Am privit frumusețea acestor picturi și aș putea să le definesc printr-un cuvânt care reliefează, în general, pictura și arta: frumusețea care va schimba lumea și care poate schimba lumea. Îl felicit pe domnul Paul Mecet pentru această realizare și pentru faptul că printre pânzele lui se află și unele care vorbesc despre această frumusețe”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.
De asemenea, generalul Cătălin Zisu, comandant al Comandamentului Logistic al Armatei Române și coordonator al instituțiilor de cultură din Armata României, a subliniat importanța acestor acte de cultură. „Am participat la un frumos moment al adunării de suflete, într-un loc sacru pentru România, pentru Biserică și pentru Armată, pentru că ne aflăm în frumosul loc al fostului altar al Mănăstirii Sărindar, iar pe actualul loc este așezat Palatul Cercului Militar, o bijuterie arhitectonică care vine din perioada interbelică, o construcție monumentală și reprezentativă pentru Armată și pentru țară. Este un moment deosebit, un moment al artei boeme de odinioară pentru că lumea a venit să vadă lucruri frumoase, niște picturi deosebite realizate de maestrul Paul Mecet,care se referă la peisaje frumoase, la natură, la Biserică, la țară, la popor și la frumoasa vatră a satului românesc, precum și la alte momente pe care natura și țara ni le oferă. Este o expoziție a frumosului, a valorii și a profunzimii. Prin aceste momente frumoase impunem o doză de educație și de respect, mai ales pentru tânăra generație. Prin momente de cultură, credință și frumos cred că vom face ca lucrurile să devină luminoase, armonioase și să păstrăm acea cale frumoasă și de lumină pe care Dumnezeu ne-a dăruit-o”, a spus generalul Cătălin Zisu.
Expoziția va fi deschisă până în data de 17 iulie 2019.