De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lucrări complexe pe șantierul Catedralei Naționale
Structura Catedralei Mântuirii Neamului a fost realizată în proporție de 99%, iar în prezent lucrările de pe șantier se desfășoară zilnic cu un efectiv de 400 de muncitori. Patru turle secundare au fost îmbrăcate în învelitori de cupru și urmează tencuielile zidăriei exterioare. În perioada următoare, catapeteasma catedralei va fi întregită prin montarea Crucii cu moleniile (icoanele Maicii Domnului și Sfântului Apostol Ioan Evanghelistul) care încheie partea de sus a compoziției, element care a fost asamblat în atelier.
După evenimentele dedicate momentului deosebit al vizitei Papei Francisc la Catedrala Mântuirii Neamului, lucrările pentru finalizarea acestui edificiu-simbol au fost reluate. Pe șantier, lucrările continuă conform graficului de execuție, iar muncitorii activează în prezent la turla Pantocrator, unde lucrările au avansat până la cota +114, la învelitorile turlelor mici, la șarpanta metalică a pronaosului, precum și la anexele din partea de nord și de sud.
Stadiul lucrărilor pe șantierul Catedralei Naționale ne-a fost prezentat de inginerul Dan Dumitrescu, diriginte de șantier. „La ora actuală avem două firme de construcții care lucrează. O firmă lucrează la clădirea principală și în acest moment mai are în jur de 150 de oameni, iar cea de-a doua lucrează la piațetă și la clădirile auxiliare din jurul catedralei, și în acest moment are aproximativ 300 de muncitori. La catedrală, la corpul principal, am ajuns cu structura metalică a șarpantei Pantocratorului la cota +114, urmând ca în două săptămâni să încheiem aceste lucrări. După finalizarea șarpantei, va interveni firma care realizează șarpanta de lemn și învelitoarea acestei turle. Din acest moment se finalizează în 2-3 zile lucrările la șarpanta metalică a pronaosului. La anexe se lucrează pe partea de sud. S-au început lucrările la corpurile 3, 4 și 5, prin săpături, începerea turnării betonului de egalizare subradier și radierul propriu-zis, iar pe partea de nord se lucrează la corpurile 11 și 12, urmând să se înceapă și la corpurile 13 și 14 cu săpături în cel mai scurt timp”, ne-a explicat inginerul Dan Dumitrescu.
Alte etape importante au loc în interiorul locașului de rugăciune, unde vor fi montate noi elemente din cadrul picturii în mozaic a catedralei, precum și la catapeteasmă. Urmează montarea icoanelor Crucii Domnului Hristos cu Maica Domnului și Ioan Evanghelistul, iar în atelier are loc asamblarea icoanelor cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.
În interior, în jurul icoanei Maicii Domnului din absida Altarului a fost realizat un tron inspirat din ceremonialul imperial bizantin, iar în cele două laturi vor fi puse icoanele în mozaic ale Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. În prezent, la atelier se lucrează la scenele „Împărtășirea Apostolilor” și „Cortul Mărturiei”, precum și la proiectele pentru absida Altarului și turla Pantocrator.
Despre lucrările care se desfășoară în prezent în atelier și stadiul acestora ne-a vorbit pictorul bisericesc Daniel Codrescu. „S-a reorganizat atelierul în catedrală după demontarea schelei și am premontat Crucea cu moleniile de pe catapeteasmă, pentru că acum, după ce s-a demontat și eșafodajul, se poate monta și crucea. Acum premontăm icoanele cu Arhanghelii Mihail și Gavriil, care vor flanca icoana Maicii Domnului de pe bolta Altarului. În continuare, la atelier se lucrează la scena cu Cortul Mărturiei și la proiectele pentru absida Altarului și pentru turla principală. Lucrăm la icoana Pantocrator și la celelalte de lângă. Pentru Altar s-au făcut proiectele la o mare parte din icoanele ce vor fi montate, iar în prezent lucrăm la scena «Împărtășirea Apostolilor»”, ne-a explicat pictorul Daniel Codrescu.