După ce zilele de luni și marți ale săptămânii trecute au fost dedicate conferințelor preoțești din protopopiatele Câmpulung Moldovenesc și Rădăuți, marți, 12 noiembrie 2024, a fost rândul
Lucrări intense pe şantierul Catedralei Naţionale
Lucrările de pe şantierul Catedralei Naţionale s-au intensificat în ultimele două luni. Astfel, pe şantier sunt aproximativ 330 de muncitori, care lucrează în trei schimburi. În prezent, nivelul construcţiei a ajuns la +36 metri, iar lucrările vor fi concentrate sub baza turlei Pantocrator.
Echipele de muncitori de pe şantierul Catedralei Naţionale lucrează de aproape două luni cu un efectiv mărit. „Acum 3-4 luni, lucrările intraseră într-o uşoară întârziere, dar de circa două luni aceste lucrări au fost realizate cu intensitate sporită şi uşor, uşor se va ajunge din nou la numărul de muncitori maxim pe care l-a avut Strabagul. În momentul acesta, pe şantier sunt în jur de 330 de oameni şi intenţia este să se majoreze acest număr de oameni. Se lucrează în trei schimburi, cu mica suprapunere pentru predarea fronturilor de lucru. Există 7 macarale-turn, dar atunci când este necesar sunt aduse şi macarale de capacitate foarte mare, de 500 tone, de 700 tone, pentru montajul armăturii rigide. Ca ordine a acestor lucrări, mai întâi se montează armătura rigidă, se vine apoi cu montajul armăturii flexibile, după care se execută zidăria, acolo unde este cazul, după care se cofrează şi se toarnă betonul”, a explicat ing. Dan Dumitrescu, diriginte de şantier.
În prezent, nivelul construcţiei a ajuns la +36 metri, dar se lucrează şi peste cota +36 la elementele verticale. „Ca stadiu al acestor lucrări, a început turnarea plăcilor de la cota +36, bineînţeles că uşor, uşor se termină şi cu elementele verticale sub această cotă, pentru că numai aşa se poate trece la turnarea planşeelor. Zona altarului încă se află între cotele +27 şi +36. De asemenea, se lucrează şi peste cota +36, nu numai acolo unde s-au turnat plăcile, dar, din cauza complexităţii acestei lucrări, trebuie abordate şi elementele verticale peste cota +36. Se avansează şi lucrările sunt concentrate în acest moment sub turla Pantocrator, tocmai pentru a ne apropia de inelul de pornire al acestei turle. Din spate se vine şi cu zona de început a Catedralei, acolo sunt nodurile de circulaţie 1 şi 2, însă prioritară este zona turlei Pantocrator”, a mai precizat dirigintele de şantier, ing. Dan Dumitrescu.
Mai multe informații despre Catedrala Mântuirii Neamului și modalitățile în care poate fi sprijinit acest proiect național se pot afla pe site-ul www.catedralaneamului.ro.