De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Lucrările continuă pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului
La Catedrala Mântuirii Neamului din București, lucrările au continuat într-un ritm normal și în perioada stării de urgență. În prezent, la exterior se lucrează la tencuiala turlelor 1, 2 și clopotniță, precum și la placările cu piatră ale turlelor 3, 5 și 6, iar partea de structură este finalizată în proporție de 99%. La interior se continuă cu mozaicul, lucrările la conca Altarului fiind aproape de finalizare.
Lucrările pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului au continuat conform graficului de execuție și în perioada stării de urgență, cu respectarea strictă a îndrumărilor autorităților de stat și a normelor sanitare în vigoare. Stadiul lucrărilor pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului ne-a fost prezentat de inginerul Vlad Florin Popescu. „S-au finalizat tencuirea și vopseaua decorativă în interiorul turlei-clopotniță și acum lucrăm la tencuială pe turlele 1, 2 și clopotnița la exterior, unde s-a finalizat placarea cu piatră la coloane și la arcele de deasupra coloanei. Tot la placările cu piatră se lucrează acum la turlele 3, 5 și 6 și la coloane. De asemenea, au început deja lucrările la turla Pantocrator, s-a montat piatra pe glafuri și s-a început cu coloana. La partea de structură, cu referire la subsolurile adiacente, lucrările sunt finalizate în proporție de 99%. Mai sunt completări mici de făcut, precum scări de acces, parapeți, șapă sau o închidere. La interior se continuă cu mozaicul, conca Altarului este finalizată în proporție de 99%. Deja coborâm sub cota 28 pe pereții Altarului”, ne-a spus ing. Vlad Florin Popescu.
Alte etape importante se desfășoară în interiorul locașului de rugăciune, unde vor fi montate noi elemente din cadrul picturii în mozaic a catedralei, cât și în atelier, unde se lucrează la toate scenele din Altar.
Despre lucrările care se desfășoară în prezent, precum și despre stadiul acestora ne-a vorbit pictorul bisericesc Daniel Codrescu. „Suntem aproape să demontăm schela de la partea de sus a Altarului, până la cornișă, deci aproape jumătate din suprafața Altarului. Acum s-a început montajul pe pereții verticali, unde sunt suprafețe foarte mari. În momentul de față avem finalizate cele două scene din absida Altarului: «Cortul Mărturiei» și «Împărtășirea Apostolilor». În continuare, în atelier se lucrează la toate scenele din Altar și se montează, «Jertfa lui Avraam», «Sfânta Treime», «Jertfa lui Melchisedec», și un registru de sfinți ierarhi români. La unele scene s-au terminat lucrările, iar altele sunt în curs de finalizare. În principiu, mergem înainte cu iconografia de la zona Altarului”, ne-a explicat pictorul bisericesc Daniel Codrescu.
Catedrala Mântuirii Neamului împletește elemente de arhitectură tradițională din diferite zone ale României (ocnițe moldave, pridvoare brâncovenești și turnuri zvelte transilvane) cu cele contemporane, dar și cu elemente de monumentalitate influențate de la unele catedrale occidentale.
Pentru mai multe detalii despre etapele construirii Catedralei Mântuirii Neamului, despre arhitectura edificiului, dar și despre simbolismul acestuia, cei interesați pot accesa site-ul catedralaneamului.ro.