În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Stadiul lucrărilor pe șantierul Catedralei Naționale
Pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului, lucrările se desfășoară cu un efectiv de 400 de muncitori zilnic. Structura edificiului a fost realizată în proporție de 99%, patru turle secundare au fost îmbrăcate în învelitori de cupru și urmează tencuielile zidăriei exterioare. Pe esplanada catedralei se lucrează la subsolurile din zonele de nord și de sud și la placarea cu marmură a scărilor principale de acces. În interior au fost montate mozaicul icoanei Maicii Domnului „Platytera” de pe absida Sfântului Altar și o mare parte din vitraliul icoanei hramului principal „Înălțarea Domnului” de pe peretele vestic.
Stadiul lucrărilor pe șantierul Catedralei Naționale ne‑a fost prezentat de ing. Petre Chiuță, consilier patriarhal la Sectorul monumente și construcții bisericești: „Lucrările de structură sunt în proporție de 99% finalizate. Vineri, 24 mai, a fost turnat ultimul beton la cupola turlei principale. În prezent, se montează structura metalică pentru șarpanta turlei principale. Învelitorile a patru turle secundare și a turlei clopotniță au fost finalizate. De asemenea, se lucrează la zidăria elementelor decorative, a ocnițelor de la baza turlei principale. În exterior, lucrăm la subsolurile adiacente din partea de nord și de sud și la placarea cu piatră a scărilor de acces din latura de vest a catedralei. Pe șantier sunt în prezent aproximativ 400 de muncitori. În viitor avem în vedere tencuirea zidăriei exterioare și continuarea mozaicului la bolta de deasupra Sfântului Altar”. Tot vineri a fost finalizată și montarea a mai mult de două treimi din vitraliul de pe fațada de vest a locașului. Vitraliul reprezintă icoana Înălțării Domnului, hramul principal al Catedralei Mântuirii Neamului.
Despre materialele utilizate pentru placare treptelor și a coloanelor catedralei ne‑a vorbit Vlad Florin Popescu, inginer pe șantierul Catedralei Mântuirii Neamului: „Treptele scării de acces dinspre vest și podestele aferente, pe o lățime de 36 de metri, de la cota -5, cota finală a spațiului liturgic exterior, până la cota 0, a pardoselii finite din catedrală. Placarea se face cu marmură de grosimea de 7 centimetri pe treaptă și 4 centimetri pe contratrepte. Pe podeste, marmura va avea grosimea de 4 centimetri. De asemenea, se plachează două coloane din partea de vest a pridvorului, zona accesului principal, cu marmură până sub capitel. Alte două coloane se mai plachează între pridvor și pronaos. La interior folosim marmură de Rușchița până la înălțimea de 4 metri, iar la exterior este marmură Vratza, până la înălțimea de 7 metri”.
A fost montat mozaicul icoanei Maicii Domnului „Platytera”
Marți, 7 mai, pe bolta absidei Sfântului Altar al Catedralei Naționale a fost finalizată montarea icoanei în mozaic a Maicii Domnului „Platytera” sau „Împărăteasa cerurilor”, realizată de o echipă coordonată de pictorul bisericesc Daniel Codrescu. Aceeași echipă a realizat și mozaicurile iconostasului catedralei, sfințit în cadrul slujbei săvârșite în 25 noiembrie 2018 de Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurați de un impresionant sobor de arhierei români și străini. Icoana Maicii Domnului de pe absida Sfântului Altar impresionează prin frumusețe și dimensiuni, măsurând aproximativ 16 metri de la bază până la vârful aureolei. În jurul Maicii Domnului a fost realizat un tron inspirat din ceremonialul imperial bizantin, iar în cele două laturi vor fi icoanele în mozaic ale Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. „După slujba de sfințire a Catedralei Naționale în Anul Centenar, am avut aproximativ o lună în care ne‑am gândit cum am putea începe proiectul de decorare cu pictură în mozaic a locașului. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ne‑a dat sarcina de a începe cu absida Sfântului Altar. În luna ianuarie am reușit să proiectăm iconografia pentru această absidă și să realizăm icoana Maicii Domnului «Platytera». Provocarea principală a fost dimensiunea foarte mare a absidei. Această icoană va domina cumva toată biserica, pentru că este punctul central de deasupra iconostasului și se va crea o legătură vizuală între catapeteasmă și această absidă, iar privitorul va avea acces la ea chiar de la intrarea în biserică”, a declarat pentru TRINITAS TV pictorul bisericesc Daniel Codrescu după montarea icoanei.
Montajul în catedrală al pieselor de mozaic a început în luna aprilie și a durat aproximativ trei săptămâni. „Este foarte complicată întreaga logistică de intrare cu materialele în șantier, de aducere pe poziție și de urcare la înălțimea unde se montează. Echipa care a montat mozaicul de pe absida Sfântului Altar s‑a aflat la înălțimea de aproximativ 40 de metri față de cota 0 a catedralei. Toată operațiunea organizatorică necesită timp și energie din partea colectivului implicat în lucrare. Dificultățile cele mai mari provin din faptul că nu se montează pe spațiu drept, ci curb, iar această curbură a peretelui creează anumite decalaje care trebuie reglate pe parcursul montajului. Acestea țin și de o anumită experiență și trebuie prevăzute, astfel încât asamblarea efectivă să se facă în mod corect și organic. Numai chipul Maicii Domnului, deci nu tot capul, măsoară 2 metri, iar greutatea planșetelor este impresionantă. Cu răbdare și cu ajutorul lui Dumnezeu, am reușit să le vedem ridicate pe perete. Ca inspirație am folosit mai multe repere din toată aria bizantină la care am avut acces. Icoana nu este o reproducere, ci o piesă singulară realizată special pentru Catedrala Națională. După o muncă de cercetare, am prezentat mai multe tipuri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, iar Preafericirea Sa ne‑a îndrumat spre anumite elemente din icoane foarte cunoscute în spațiul bizantin, pe care le‑am preluat și le‑am integrat în această sinteză”, a mai spus Daniel Codrescu pentru TRINITAS TV.