Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a fost de sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului în mijlocul credincioșilor Parohiei „Pogorârea Sfântului Duh” din orașul Oravița,
Lucrările grupului de dialog ortodox-catolic, la final
La lucrările celei de-a 14-a reuniuni anuale a Grupului comun de lucru ortodox- catolic „Sfântul Irineu” au participat, în perioada 4-8 octombrie, 26 de teologi ortodocși și romano-catolici din Europa și America de Nord. Sesiunile de lucru s-au desfășurat la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce” de la Mănăstirea Caraiman. Întrunirea s-a încheiat în București, la Biserica Albă, unde Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie.
Întrunirea Grupului comun de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu”, organizată anul acesta în țara noastră, a reunit 26 de teologi ortodocși și romano-catolici din Europa și America de Nord, în cea mai mare parte profesori de teologie, care au analizat academic și științific documente istorice care reflectă modul în care raportul dintre primat și sinodalitate a fost implementat, trăit și practicat atât în Răsărit, cât și în apusul Europei. „Ca profesor de teologie care predau istoria Bisericii Ortodoxe Române, constat că un beneficiu deosebit al acestui dialog este faptul că avem o componență foarte solidă a grupului. E vorba de profesori de teologie care predau istoria bisericească, patrologie, teologie sistematică, iar abordarea temelor este una de asemenea particulară, din perspectivă hermeneutică, dogmatică, dar mereu contextualizată într-un spațiu istoric, politic, sociologic, cultural care ne ajută foarte mult să înțelegem numeroasele evenimente care au marcat evoluția Bisericilor noastre”, a declarat pentru TRINITAS TV pr. prof. dr. Mihai Simion Săsăujan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București.
Pe lângă discuțiile academice, membrii grupului au parte și de o introducere în tradițiile religioase ale țării care găzduiește lucrările organismului. „Astfel de dialoguri ne ajută să redescoperim ceea ce avem împreună, ne ajută să-l înțelegem pe celălalt și să încercăm să trăim într-o comuniune cât se poate de mare. Evident că această comuniune este limitată, din cauza faptului că avem de lămurit încă multe lucruri până ajungem la o comuniune bisericească, dar aici este vorba și de comuniunea personală, de a întâlni oameni, de a vedea cum gândesc și lucrul acesta demontează foarte multe prejudecăți. Atunci când o Biserică este gazdă, cum se întâmplă acum, în cazul Bisericii Ortodoxe Române, invitații care vin din alte culturi și țări din America și Europa, chiar și din Asia, sunt bucuroși să cunoască și ceva din spiritualitatea, cultura și istoria locurilor unde sunt în vizită”, a spus pr. prof. dr. Daniel Benga, de la Facultatea „Justinian Patriarhul”.
Reuniunea grupului de dialog ortodox-catolic s-a încheiat duminică, 8 octombrie, prin slujirea în sobor la Sfânta Liturghie la Biserica Albă din Capitală de către clerici ortodocși, la care au asistat și membrii catolici. „Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal. Membrii Grupului «Sfântul Irineu» nu participă la lucrări ca delegați oficiali ai Bisericilor din care provin, ci sunt aleși pe baza competențelor teologice, iar documentele realizate și discuțiile purtate au rolul de a sprijini dialogul ortodox-catolic la nivel internațional”, a mai precizat părintele Mihai Simion Săsăujan.
Grupul comun de lucru ortodox-catolic „Sfântul Irineu” a fost înființat în anul 2004 la Paderborn, în Germania. Întrunirile se desfășoară anual, respectându-se principiul reciprocității. În anii impari, lucrările sunt găzduite de Biserici ortodoxe.