În Cimitirul „Eroii Revoluției” din Capitală au fost pomeniți sâmbătă, 21 decembrie 2024, martirii din decembrie 1989. Slujba Parastasului a fost săvârșită de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul,
Lucrările înscrise la concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinței” au fost evaluate
În acest an se desfășoară a 11-a etapă a Concursului Național „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, organizat de Sectorul cultură și patrimoniu religios și Sectorul teologic-educațional ale Patriarhiei Române, care se înscrie între manifestările dedicate Anului omagial și comemorativ 2022. În dimineața zilei de vineri, 8 aprilie, la sediul Comisiei de pictură bisericească din Capitală, lucrările înscrise la toate cele trei secțiuni au fost evaluate.
Printre obiectivele concursului se numără păstrarea tradițiilor religioase și culturale, promovarea artei bisericești autentice și a pictorilor iconari, precum și evidențierea rolului rugăciunii și al icoanei în viața Bisericii și a credincioșilor. Participanții la concurs au depus, la finalul lunii martie, lucrările realizate în cadrul celor trei secțiuni: icoană pe lemn, frescă pe panou și miniatură. În data de 8 aprilie, icoanele înscrise în concurs au fost evaluate de către o comisie numită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, formată din cinci specialiști în domeniul picturii bisericești, criteriile de evaluare fiind de ordin estetic și tehnic.
Cu această ocazie, Nicolae Hrițcu, consilier patriarhal la Sectorul cultură și patrimoniu religios, a afirmat: „Ediția a 11-a a concursului «Icoana ortodoxă - lumina credinței» urmărește evidențierea rolului icoanei și al rugăciunii în viața Bisericii și a credincioșilor, obiectiv îndeplinit de pictorii iconari participanți și materializat prin lucrările depuse în concurs. Prin cele trei secțiuni de anul acesta sunt readuse în atenția publicului teme referitoare la iconografia sfinților isihaști, la experiența isihastă a vederii luminii dumnezeiești, precum și la momente ale rugăciunii, regăsite în scene din Vechiul sau din Noul Testament. Raportat la edițiile din anii anteriori, este vizibil efortul candidaților de a se încadra cu o mai mare fidelitate în cerințele concursului, dând astfel dovadă de o atentă preocupare în munca de documentare pentru secțiunea la care s-au înscris. Prin urmare, ne situăm în fața unor lucrări de înaltă calitate artistică și tehnică, ce ne introduc în atmosfera artei tradiționale bizantine, specifică spațiului eclezial ortodox, și putem afirma faptul că acest concurs este unul din evenimentele de referință din acest domeniu”.
De asemenea, monahia Atanasia Văetiși, istoric de artă și membru în comitetul de organizare, a vorbit despre criteriile de jurizare a lucrărilor înscrise și despre noutățile acestei ediții: „La fel ca în fiecare an, echipa care organizează concursul încearcă să creeze o interfață cât mai transparentă între ceea ce gândesc organizatorii, ceea ce reușesc pictorii și miniaturiștii să realizeze și ceea ce juriul vine apoi să evalueze. Din acest motiv ne-am gândit ca, la această ediție, să formulăm mult mai simplu și să sintetizăm criteriile de evaluare, care au fost împărțite în două grupe: criterii estetice și de concept iconografic și criterii tehnice. Am încercat să nuanțăm câteva categorii și să îi facem atenți pe concurenți la lucruri care țin nu doar de expresivitate, ci și de felul în care abordezi iconografia temei anunțate, în care te documentezi. Ne-am gândit și că, la fel de important, este ca iconarii care participă să fie conștienți de faptul că măiestria și performanța tehnică și a execuției nu reprezintă ceva care domină evaluarea. Juriul este format din pictori, specialiști în diferite arii ale acestui domeniu, care cu aceste criterii articulate pentru ediția a 11-a evaluează lucrările înscrise”.
În data de 21 mai 2022, la Palatul Patriarhiei va fi organizat vernisajul expoziției „Icoana ortodoxă - lumina credinței”, ediția a 11-a, ocazie cu care cei nouă câștigători ai concursului, câte trei de la fiecare secțiune, vor fi premiați cu diplome și bani.