La 25 noiembrie 2018, în anticiparea Centenarului Marii Uniri, un sobor impresionant de ierarhi, condus de Sanctitatea Sa Bartolomeu, Arhiepiscopul Constantinopolului-Noua Romă și Patriarh Ecumenic, și de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, consacra „singurul edificiu reprezentativ al Centenarului României reîntregite”. La șase ani de la acest moment istoric, în urma eforturilor susținute ale echipelor de muncitori, Catedrala Mântuirii Neamului se înfățișează în peisajul urban agitat al Capitalei ca o oază luminoasă de liniște, în care orice om poate să se oprească, să se regăsească pe sine în legătură tainică cu Dumnezeu, dătătorul a tot binele.
„Lumină din sufletul copilului“, la Palatul Patriarhiei
Expoziţia cuprinde icoane şi decoraţiuni realizate de copiii de la Centrele de pictură „Pârvu Mutu“ şi „Sfântul Nectarie“ ale Arhiepiscopiei Bucureştilor
Ieri, în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei a avut loc vernisajul expoziţiei de icoane şi decoraţiuni, prezentate în cadrul expoziţiei intitulate „Lumină din sufletul copilului“. Prezentarea lucrărilor realizate de copiii de la Centrele de pictură „Pârvu Mutu“ şi „Sfântul Nectarie“ ale Arhiepiscopiei Bucureştilor, precum şi de cei de la Atelierul de creaţie „Sfântul Vasile cel Mare“ al Protoieriei I Capitală a fost deschisă de un miniconcert oferit tuturor celor prezenţi de Corul „Angelini“, dirijat de doamna profesoară Diana Ionescu. În continuare, părintele Ioan Iordache, vicar-administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a felicitat pe organizatori, precum şi pe micuţii care au realizat frumoasele lucrări, transmiţând binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. „Activitatea sectorului filantropic al Arhiepiscopiei Bucureştilor este deja foarte dezvoltată, prin desfăşurarea şi implicarea asistenţilor noştri sociali în cadrul protoieriilor, implicit prin parteneriatele pe care acest sector al Arhiepiscopiei Bucureştilor le dezvoltă cu diferite şcoli sau grădiniţe. Apreciez efortul, strădania şi mă încântă osteneala acestor asistenţi sociali care fac ca talanţii din copiii aceştia minunaţi, din aceşti îngeri, să fie scoşi în evidenţă şi puşi în lucru, în faptă. Apreciem picturile pe care ei le-au făcut pe sticlă, apreciez atelierul de creaţie al Protoieriei I Capitală, care are drept protector pe Sfântul Vasile cel Mare, declarat a fi ocrotitorul şi cinstitorul anului 2009. Apreciem, de asemenea, în mod cu totul deosebit, activitatea Corului de copii «Angelini», care ne-a delectat cu aceste frumoase cântări. Sunt convins că, împreună cu evoluţia spiritual-duhovnicească, cu osteneala celor care sunt implicaţi în aceste programe, lucrurile vor da rod înmiit“, a spus părintele vicar administrativ Ioan Iordache. „Pictura de icoane ne ajută sufleteşte“ La final, a avut loc premierea copiilor care au realizat lucrările expuse în Sala „Europa Christiana“ a Palatului Patriarhiei, în perioada 6-9 aprilie. Toţi elevii prezenţi la eveniment şi-au exprimat bucuria şi aprecierile pentru acţiunea şi activităţile organizate pentru ei în cadrul Arhiepiscopiei Bucureştilor. „Sunt foarte bucuroasă de această diplomă şi mulţumim doamnelor profesoare care ne susţin şi ne ajută să pictăm, chiar dacă unii dintre noi nu suntem foarte, foarte talentaţi. Îmi place foarte mult să pictez icoane pentru că lucru acesta ne ajută sufleteşte. Cu siguranţă sfinţii pe care-i pictăm ne ajută şi ne ocrotesc în fiecare moment“, ne-a declarat Iustina Vigheciu.