Primul Episcop ortodox român al Irlandei și Islandei, Preasfințitul Părinte Nectarie, a fost întronizat sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Ceremonia a avut loc în biserica Parohiei „Sfântul Columba”-Dublin
Lumină și bucurie pentru toți credincioșii
Mii de credincioşi din eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei au participat, după tradiţie, la slujba de Înviere, în catedrale eparhiale şi biserici istorice. La fel ca în anii trecuţi, aceştia au primit Lumina Sfântă adusă de o delegaţie a Patriarhiei Române de la Biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim. Această Lumină a fost transmisă clericilor și credincioșilor din eparhii, iar la miezul nopții, aceștia au cântat Troparul Învierii Domnului: „Hristos a înviat din morți”.
Mii de credincioşi târgovișteni au venit la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, duminică, la miezul nopții, pentru a primi Lumina Învierii Domnului Hristos de la chiriarhul lor, IPS Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal. După ce a împărțit lumină credincioșilor și a oficiat slujba Învierii Domnului în fața catedralei, ierarhul, înconjurat de un sobor de slujitori, a săvârșit în locașul de rugăciune Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie. Duminică, tot la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, ierarhul locului a săvârșit după tradiție Vecernia din ziua de Paști, cunoscută în popor și cu denumirea „A doua Înviere”, în cadrul căreia Sfânta Evanghelie a fost citită în 12 limbi. Au participat la slujbă părinţii consilieri de la Centrul eparhial, profesori de la Facultatea de Teologie și Științele Educației a Universității „Valahia” și de la Seminarul Teologic „Sfântul Ioan Gură de Aur”, părinții protopopi şi preoţi din municipiul Târgoviște, precum și numeroși credincioşi. În continuare, a avut loc la Reşedinţa arhiepiscopală tradiționala recepție pascală, oferită de IPS Părinte Nifon. Cu această ocazie, Corala Catedralei Arhiepiscoopale din Târgoviște a oferit un scurt concert pascal.
Bucuria Învierii la Argeș
Numeroși credincioși au primit Sfânta Lumină la Catedrala Arhiepiscopală din municipiul Curtea de Argeş. Slujba de Înviere a fost oficiată sub baldachinul din faţa sfântului locaş de către IPS Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. În continuare, ierarhul a săvârșit Utrenia Învierii și Sfânta Liturghie în Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș. Duminică, credincioșii care au participat la slujba Vecerniei Învierii Domnului de la catedrală au putut auzi Evanghelia Învierii citită în 12 limbi. „Suntem chemați să ne bucurăm și să fim plini de veselie duhovnicească, în aceste zile ale Învierii”, a subliniat IPS Părinte Arhiepiscop Calinic, în cuvântul de învățătură. În a doua zi de Paști, IPS Părinte Arhiepiscop Calinic a slujit la Mănăstirea Văleni din județul Argeș, iar marți, la Mănăstirea Aninoasa.
Mii de credincioși și la Buzău
Peste 5.000 de buzoieni au venit duminică la miezul nopții la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Buzău, ca să primească Lumina Sfântă de la chiriarhul locului și să participe la slujbele religioase închinate marelui praznic al Învierii Domnului. Împreună cu un sobor de preoți și diaconi, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a oficiat începutul slujbei de Înviere în pridvorul catedralei, după care a săvârșit Utrenia pascală și Sfânta Liturghie în locașul de cult. Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul psaltic misionar „Sfântul Roman Melodul” al eparhiei și de Corala ortodoxă mixtă „Neagu Ionescu” a Catedralei Arhiepiscopale. „Cuvântul «Paști» înseamnă «trecere»: de la întuneric la lumină, de la moartea păcatului la învierea sufletului, de la viața pământească trecătoare la viața veșnică. Pentru aceasta a venit Fiul lui Dumnezeu pe pământ, ca să-l înalțe pe om la ceruri, împăcându-l cu Părintele ceresc și deschizându-i ușile raiului”, a spus chiriarhul locului.
În Duminica Sfintelor Paști, Arhipăstorul Buzăului și Vrancei a oficiat, la Catedrala Arhiepiscopală „Înălțarea Domnului”, slujba Vecerniei, numită și „A doua Înviere”. În cadrul acestei Vecernii speciale, un sobor de slujitori, în frunte cu ierarhul, a citit textul evanghelic de la Ioan 20, 19-25, în douăsprezece limbi: română, greacă, latină, ebraică, slavonă, rusă, bulgară, engleză, franceză, germană, italiană și spaniolă, ne-a transmis Dragoș Olteanu, consilier media eparhial. Marți, 18 aprilie, IPS Părinte Arhiepiscop Ciprian a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfântul Sava” din Buzău.
Slujiri arhierești la Galați și Brăila
În noaptea Sfintei Învieri a Mântuitorului Iisus Hristos, la Catedrala Arhiepiscopală din Galați, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a oferit credincioșilor gălățeni Sfânta Lumină a Învierii Domnului. Adresându-se mulţimii de credincioşi, ierarhul a accentuat însemnătatea duhovnicească a aducerii, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a Sfintei Lumini care se coboară la Biserica Sfântului Mormânt al Mântuitorului Hristos de la Ierusalim şi i-a îndemnat pe toţi cei prezenţi să fie lumină şi călăuzitori pentru semenii noştri aflaţi în neputinţe şi în grele încercări. După primirea Luminii Sfinte, mulţimea credincioşilor a participat la slujba Canonului Învierii, în Catedrala Arhiepiscopală, și apoi la Sfânta Liturghie arhierească. La finalul slujbei toţi credincioşii au primit pâinea sfinţită numită „pască” şi tradiţionalele daruri de cozonac şi ouă. Duminica, IPS Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit, la orele amiezii, în Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de preoţi şi diaconi, slujba Vecerniei speciale, cunoscută în popor şi sub denumirea „A doua Înviere”, în cadrul căreia a fost citită în 12 limbi pericopa din Evanghelia de la Ioan, cap. 20. La eveniment au participat câteva sute de credincioşi gălăţeni, precum şi membri ai Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi - filiala „Sfântul Andrei” din Galaţi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale specifice Dunării de Jos. La sfârşitul sfintei slujbe, potrivit rânduielilor pascale, toţi credincioşii prezenţi au sărutat Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce, precum şi icoana Învierii Domnului nostru Iisus Hristos. Urmând tradiţia ultimilor ani, în cea de a doua zi de Paști, Chiriarhul Dunării de Jos, IPS Părinte Arhiepiscop Casian, s-a aflat în mijlocul credincioşilor din municipiul Brăila. Ierarhul, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, a oficiat slujba Sfintei Liturghii în Catedrala „Naşterea Domnului” din Brăila. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Corul mixt „Trison” din municipiu, care la momentul Chinonicului a susţinut şi un concert de imnuri pascale.
Bucurie sfântă și la Slobozia și Călărași
PS Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, a săvârşit la Catedrala Episcopală „Înălţarea Domnului” din Slobozia slujba Învierii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi. La miezul nopţii, PS Părinte Episcop a oferit celor prezenţi la slujbă Lumina Sfântă, citind apoi Evanghelia Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, și a adresat poporului salutul „Hristos a înviat!”. La catedrală, au urmat Canonul Învierii şi Sfânta Liturghie arhierească. La amiază, PS Părinte Episcop Vincențiu a săvârşit slujba Vecerniei, care se mai numeşte „A doua Înviere”, împreună cu toţi preoţii şi diaconii din municipiul Slobozia. Luni, 17 aprilie 2017, a doua zi de Paşti, PS Părinte Episcop Vincenţiu s-a aflat în mijlocul credincioşilor din municipiul Călăraşi, unde a săvârşit Sfânta Liturghie arhierească în Biserica „Sfânta Mare Muceniță Anastasia”. După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Episcop împreună cu soborul de slujitori s-au deplasat la capela din incinta viitoarei Parohii „Sfântul Ierarh Nicolae”- Barbu Știrbei din municipiul Călărași, care se află în construcție.
Învierea Domnului prăznuită la Giurgiu
În noaptea Sfintelor Paști, numeroși credincioși din Giurgiu au participat la slujba de Înviere şi la Sfânta Liturghie, oficiate de PS Părinte Episcop Ambrozie, înconjurat de un sobor de preoţi şi de diaconi. La miezul nopţii, credincioşii au venit în fața Catedralei Episcopale din Giurgiu, pentru a primi Lumina Învierii lui Hristos. În continuare, ierarhul locului a săvârșit Canonul Paștilor și Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală din municipiul Giurgiu. La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul a transmis credincioşilor urarea să prăznuiască aceste zile ale Sfintelor Paşti cu pace şi alese bucurii, potrivit datinii străbune, oferindu-le, în semn de preţuire, icoane cu scena Învierii Domnului și Pastorala Preasfinției Sale la Sfintele Paști. A doua zi de Paști, PS Părinte Episcop Ambrozie a slujit la Mănăstirea „Buna Vestire” din Bolintin Vale, județul Giurgiu; iar marți, la Parohia Drugănescu din localitatea Florești-Stoenești, județul Giurgiu.
„Sărbătoarea sărbătorilor” prăznuită la Tulcea
Duminică, 16 aprilie 2017, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit slujba Sfintei Învieri la Catedrala Episcopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din municipiul Tulcea. Așa cum este tradiția, la miezul nopții a oferit credincioșilor prezenți Lumina Învierii Domnului. În continuare credincioșii au participat la Utrenia Învierii și la Sfânta Liturghie arhierească. Tot în ziua Sfintelor Paști, PS Părinte Episcop Visarion a săvârșit slujba Vecerniei Învierii Domnului la Catedrala din Tulcea, în cadrul căreia s-a citit Evanghelia Învierii în 12 limbi. PS Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, a săvârşit, în a doua zi de Paști, Sfânta Liturghie arhierească la Parohia Sălcioara, Protopopiatul Babadag. În aceeaşi zi ierarhul a vizitat biserica din localitatea tulceană Sarichioi. Credincioşii din oraşul Sulina, județul Tulcea, cel mai estic punct al României, au avut bucuria de a participa în a treia zi de Paşti la Sfânta Liturghie arhierească oficiată de PS Părinte Episcop Visarion, în biserica grecească „Sfântul Nicolae”, monument istoric din oraş. Locaşul de cult, construit în anul 1867 de comunitatea grecească din oraş, este deţinătorul unui bogat patrimoniu cultural de icoane şi vechi artefacte de cult.