De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
Luminoasă prăznuire în Parohia „Sfântul Dumitru”-Colentina din Capitală
Parohia „Sfântul Dumitru”-Colentina din Capitală a întâmpinat prin rugăciune ziua de pomenire a Sfinților Mucenici de la Niculițel, ocrotitorii bisericii bucureștene din anul 2016. Sfântul lăcaș a fost neîncăpător pentru mulțimea credincioșilor care au lăsat deoparte pentru câteva ceasuri grijile cotidiene pentru a aduce prinos de cinstire acestor mucenici care au pătimit pe teritoriul țării noastre în timpurile de început ale Bisericii lui Hristos.
Sfânta Liturghie a fost săvârșită marți, 4 iunie, de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte părintele protoiereu Mihai Cristian Popescu de la Protopopiatul Sector 2 Capitală, părintele paroh Nicolae Vasile, precum și alți clerici.
După citirea pasajului evanghelic rânduit, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură.
„Atunci când oamenii tac, pietrele încep să vorbească. Și există întâmplări speciale care arată că și pietrele vorbesc. În anul 1971, în urma unor ploi torențiale întâmplate în Dobrogea, apele care au ieșit din matca lor au scos la iveală vârful turlei unei vechi bazilici, care fusese construită în primele veacuri creștine. Au venit arheologii în localitatea respectivă, nu prea departe de Tulcea, foarte aproape de vechea așezare Noviodunum, Isaccea de astăzi, și au descoperit ruinele acestei bazilici, care avea trei nave, dar mai ales un martiricon sau o criptă care era aproape pătrată. Acolo s-au descoperit moaștele a patru martiri, iar pe peretele criptei erau încrustate numele lor: Zotikos, Attalos, Kamasis și Philippos. Unul dintre nume este de origine greacă, iar celelalte se poate să fi fost ale locuitorilor de atunci și care primiseră cuvântul Evangheliei încă din vremea Sfântului Apostol Andrei. Descoperirea a însemnat foarte mult pentru istoria Bisericii noastre și pentru istoria creștinismului. Aceasta ne arată că, de timpuriu, pe teritoriul țării noastre au fost creștini mărturisitori”, a spus Preasfinția Sa.
La finalul Sfintei Liturghii, clericii au săvârșit, după tradiție, slujba Parastasului pentru ctitorii, slujitorii, ostenitorii, binefăcătorii și enoriașii trecuți la Domnul ai bisericii bucureștene.