„Taina cea din veac ascunsă și de îngeri neștiută”, Nașterea din Fecioara Maria a Fiului lui Dumnezeu devenit Om, a fost prăznuită cu multă solemnitate și bucurie la Catedrala Patriarhală din
„Magazin Folcloric” - un an de existență
La Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București a avut loc joi seara, 15 septembrie, Gala „Magazin Folcloric” - 1 an de existență. La eveniment au participat nume sonore ale folclorului românesc, specialiști din domeniu, oameni de televiziune, dar și telespectatori fideli.
Cu ocazia împlinirii unui an de existență a emisiunii „Magazin Folcloric” din grila de programe a Televiziunii TRINITAS a Patriarhiei Române, la Muzeul Satului din București a fost organizată o gală folclorică. Evenimentul a cuprins momente festive și artistice susținute de tineri interpreți de muzică populară, precum și jocuri prezentate de ansambluri folclorice.
La gală a participat și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, vicar patriarhal, și părintele arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal. La final, Preasfinția Sa a acordat din partea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, distincții celor care au contribuit la realizarea emisiunii „Magazin Folcloric”. Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” a fost acordat următoarelor persoane: acad. Sabina Ispas; Paula Popoiu, managerul Muzeului Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București; Doina Ișfănoni, etnolog; Elise Stan, realizator și producător TV. Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” a fost acordat următorilor: Iuliana Tudor, realizator TV; Gheorghița Nicolae, realizator TV; Narcisa Știucă, etnolog; Andreea Haisan și Paul Ananie, realizatori ai emisiunii „Magazin Folcloric”; Iulian Bobîrnea, producător al acestei emisiuni. Pe parcursul galei, Trofeul „Magazin Folcloric” a fost acordat colaboratorilor, interpreților de muzică populară și celor care au sprijinit emisiunea.
Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a spus în cuvântul său că preoții, în parohii, au îndemnat întotdeauna pe tineri mereu la păstrarea tradițiilor populare. „Sunt foarte bucuros că ne aflăm aici printre construcții care aduc aminte de frumusețea pământului și sufletului românesc. Preoții i-au sfătuit întotdeauna pe tineri să își păstreze tradițiile, portul, să iubească țara și mai ales Biserica și de aceea aș vrea să mărturisesc că între cei care au promovat permanent această emisiune aflată în grila TRINITAS TV, pe lângă cei care au fost amintiți, este și părintele arhimandrit Paisie Teodorescu, care i-a invitat pe acești tineri interpreți de muzică populară permanent la Patriarhia Română și la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus Preasfinția Sa.
Emisiunea „Magazin Folcloric” este realizată în coproducție cu Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București. „Nu numai anul acesta, ci din 2007 de când s-a înființat, Televiziunea TRINITAS a fost alături de noi. Ne-a ajutat să spunem celor din București, și nu numai lor, ce înseamnă satul românesc, ce înseamnă valorile satului românesc”, a spus Paula Popoiu, managerul Muzeului Satului.
„Aș vrea să mulțumesc echipei tinere a TRINITAS TV, care oferă tinerețe unor valori ce reprezintă veșnicia din identitatea noastră, o echipă care a plecat la un drum nou anul trecut, alături de o instituție care are vocația de a ocroti și de a oferi șansa ca emisiunea să devină reper în peisajul audiovizual românesc”, a spus Ciprian Olinici, consilier patriarhal și directorul TRINITAS TV.