În cadrul manifestărilor solemne dedicate eroilor Revoluției Române din decembrie 1989, luni, 23 decembrie, la monumentul eroilor jandarmi de la Aeroportul Internațional „Henri Coandă” din Otopeni a fost
Mai multă atenţie a fost acordată bolnavilor
„Anul omagial al Tainei Sfântului Maslu şi îngrijirii bolnavilor în Patriarhia Română" ajunge, peste câteva zile, la final. Pe parcursul întregului an 2012, la nivelul unităţilor bisericeşti ale Patriarhiei Române, din ţară şi de peste hotare, s-a desfăşurat un amplu proiect religios-duhovnicesc, cultural-editorialistic şi mediatic, menit să reactualizeze în conştiinţa societăţii actuale că viaţa şi sănătatea omului sunt daruri ale lui Dumnezeu faţă de care Biserica îşi arată mereu grija şi responsabilitatea.
Urmând prevederile programului-cadru de celebrare a "Anului omagial al Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor", aprobat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa de lucru din 17 februarie 2011, fiecăre eparhie a organizat numeroase manifestări religioase, culturale, ştiinţifice, educative şi pastoral-misionare, unele dintre acestea rămânând în programul pastoral-misionar al eparhiilor şi pentru anii următori. Însă cele mai semnificative realizări, în cadrul acestui proiect, au fost înregistrate sub aspect social-filantropic şi medical. Din această perspectivă, programul-cadru a fost materializat în principal prin acordarea a aproximativ 895.350 de servicii sociale unui număr de 211.495 de beneficiari unici, după cum se precizează în referatul-sinteză prezentat în şedinţa solemnă a Sfântului Sinod din 28 octombrie.
Au fost înfiinţate noi centre medicale administrate de Biserică
O importantă realizare în domeniul medical a fost construirea în incinta Parohiei "Sfântul Pantelimon" - Foişorul de Foc din Bucureşti a noului Centru de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie Taumaturgul", cu o capacitate de 28 de locuri pentru bolnavi aflaţi în fază terminală. Acesta a fost sfinţit pe 24 octombrie, de către Patriarhul României, împreună cu Înalt Preasfinţitul Efrem, Mitropolit de Ydra, Spetses şi Eghina, şi cu mai mulţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, cu prilejul evenimentelor religioase dedicate hramului Catedralei patriarhale. Noul centru este unul dintre cele mai moderne aşezăminte de îngrijiri paliative din ţară, furnizând servicii medico-sociale specializate persoanelor adulte aflate în faza terminală a unor boli incurabile, pentru creşterea calităţii vieţii acestora printr-un complex de îngrijiri medicale şi spirituale ce urmăresc tratamentul durerii fizice şi al suferinţei psihologice cauzate de boală. Centrul are două etaje şi mansardă şi, pe lângă spaţiile dedicate celor asistaţi, mai cuprinde şi birouri de asistenţă socială, cabinete medicale şi cabinete pentru consiliere psihologică. Proiectul a fost realizat de Patriarhia Română şi de Arhiepiscopia Bucureştilor, cu sprijin financiar oferit de Ambasada Elveţiei în România şi Primăria Sectorului 2 al Capitalei.
Un centru similar a fost inaugurat anul acesta la Cluj-Napoca. Centrul de îngrijiri paliative "Sfântul Nectarie" a fost sfinţit pe 9 noiembrie de către Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, împreună cu Preasfinţitul Petroniu, Episcopul Sălajului, şi Preasfinţitul Vasile Someşanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei
Clujului. Imobilul cu trei etaje dispune de o unitate hospice cu mai multe saloane de internare, un centru de zi pentru adulţi şi un ambulatoriu de specialitate. Serviciile gratuite sunt asigurate de o echipă interdisciplinară, formată din medici, preoţi, farmacişti, asistente medicale, asistente sociale, infirmiere şi voluntari, toţi contribuind, prin sprijin medical şi spiritual, la păstrarea calităţii şi demnităţii vieţii celor suferinzi şi a familiilor lor.
Centrele de îngrijiri paliative din Bucureşti şi Cluj-Napoca au fost puse sub ocrotirea Sfântului Ierarh Nectarie din Eghina, Vindecătorul de boli, ale cărui sfinte moaşte au fost aduse la Bucureşti, cu prilejul sărbătorii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, moment care constituie, de asemenea, o importantă împlinire în "Anul Sfântului Maslu şi al îngrijirii bolnavilor". Cele două centre se adaugă altor unităţi medicale ale Bisericii, cum ar fi: Spitalul "Providenţa" din Iaşi, Centrul socio-medical al Fundaţiei "Sfântul Spiridon"-Vechi din Bucureşti, Centrul social-filantropic eparhial medical "Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian" din Galaţi, Centrul de recuperare neuromotorie de tip ambulatoriu din Turda ş.a. Tot anul acesta, pe 13 octombrie, a fost sfinţită şi inaugurată Policlinica "Providenţa" a Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei. Slujba a fost săvârşită de Patriarhul României, împreună cu Preafericitul Hristofor, Mitropolitul primat al ţinuturilor Cehiei şi Slovaciei, şi Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei.
Promovarea colaborării cu unităţi medicale de stat şi private
Paralel cu preocupările pentru propriile instituţii socio-medicale, Biserica noastră a promovat în acest an colaborarea cu unităţi medicale de stat şi private din România. Între acestea se numără Spitalul General din cadrul Centrului de Diagnostic şi Tratament "Dr. Victor Babeş"din Bucureşti, sfinţit de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel pe 24 noiembrie; Spitalul Clinic de Nefrologie "Dr. Carol Davila", sfinţit pe 21 septembrie de Preasfinţitul Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal; Institutul Regional de Oncologie din Iaşi, sfinţit pe 23 noiembrie 2012, de Înalt Preasfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei; Spitalul Municipal din Moineşti şi Spitalul "Ioan Lascăr" din Comăneşti, ambele din judeţul Bacău, sfinţite de Preasfintitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului şi Bacaului. De asemenea, au fost sfinţite şi inaugurate noi pavilioane la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase "Sfânta Parascheva" din Iaşi şi la Spitalului Militar de Urgenţă "Dr. Aristide Serfioti" din Galaţi.
Tot pentru promovarea cooperării între Biserică şi sistemul medical românesc, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit la Palatul Patriarhiei vizita delegaţiei participanţilor la cel de-al VIII-lea Congres Internaţional ROMTRANSPLANT şi la Examenul pentru Diploma Europeană de Transplant, prilej cu care a acordat Crucea patriarhală pentru mireni, cea mai înaltă distincţie a Patriarhiei Române, la doi dintre reprezentanţii de seamă ai activităţii de transplant în România: prof. dr. Irinel Popescu şi prof. dr. Mihai Lucan.
Pentru a intensifica asistenţa religioasă în cadrul unităţilor medicale de stat şi private din ţară, au fost inaugurate şi sfinţite în acest an mai multe capele şi biserici, între care: capela Institutului de Pneumoftiziologie "Marius Nasta" din Bucureşti; biserica din incinta Centrului de îngrijire şi asistenţă Nr. 1 "Sfântul Vasile cel Mare" din Bucureşti; biserica Spitalului de Psihiatrie Voila – Câmpina, jud. Prahova; Capela Spitalului Judeţean din Bolintin, jud. Giurgiu, Biserica "Sfântul Mare Mucenic Pantelimon" şi "Sfântul Nectarie Taumaturgul" din curtea Spitalului Orăşenesc Videle, jud. Teleorman; Biserica "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" (Şipote) a Secţiei de Ergoterapie a Spitalului Clinic de Psihiatrie Socola din Iaşi; capela Spitalului Municipal din Dorohoi; Biserica "Sfinţii Doctori fără de arginţi Cosma şi Damian" din incinta Spitalului Judeţean Timiş; Capela Spitalului Municipal din Câmpia Turzii, jud. Cluj; Capela Spitalului Municipal din Cluj-Napoca; Capela Spitalului Municipal din Sebeş, jud. Alba; Biserica "Sfânta Filofteia" din incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă din Râmnicu Vâlcea, jud. Vâlcea.
La nivelul întregii Patriarhii, au fost desfăşurate programe social-filantropice în instituţiile sociale de ocrotire a copiilor şi vârstnicilor, în spitale şi penitenciare, în cadrul cărora preoţii au săvârşit Taina Sfântului Maslu, au rostit rugăciuni pentru sănătate şi au oferit ajutoare materiale sau financiare, au fost oficiate gratuit servicii de asistenţă medicală şi fizioterapie persoanelor vârstnice, bolnave şi cu pensii mici în centrele social-medicale eparhiale şi în cabinetele medicale parohiale; au fost înfiinţate noi cabinete medicale în cadrul parohiilor şi mănăstirilor, precum şi farmacii sociale; au fost organizate "caravane medicale", cu participarea unor medici voluntari, în cadrul cărora au fost acordate gratuit credincioşilor servicii medicale, medicamente şi alimente.