Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Maica Domnului cinstită în eparhii din Muntenia
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost prăznuită după rânduială și în eparhii din Muntenia. Sfânta Liturghie a fost oficiată de chiriarhi împreună cu soboare de slujitori la biserici închinate Născătoarei de Dumnezeu, iar în unele locuri s-au desfășurat, după tradiție, pelerinaje și rugăciuni speciale.
Luni, 15 august, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența a numeroși credincioși din istorica reședință voievodală și mitropolitană munteană, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Târgoviște, cu ocazia sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. În cadrul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfinția Sa a hirotonit întru diacon pe tânărul teolog Valentin Ionuț Preda, absolvent al Facultății de Teologie și Științele Educației din cadrul Universității „Valahia” din Târgoviște, pe seama Parohiei Cornetu, Protoieria Titu. În cuvântul de învățătură, Înaltpreasfinția Sa a evidențiat importanța Sfintei Fecioare Maria, Maica Domnului, în istoria mântuirii, în cultul liturgic ortodox, dar și în viața comunitară și personală a creștinului.
Hramul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului a fost și hramul Catedralei Arhiepiscopale din Curtea de Argeș. Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic a subliniat faptul că „nicicând nu vom putea să-i mulțumim lui Dumnezeu îndeajuns pentru darurile Sale semănate în cer și pe pământ. Dacă vom învăța să vedem și mai ales să medităm cu bunăvoință la creația lui Dumnezeu, vom înțelege nesfârșita iubire a Lui. Și aceasta, mai ales pentru noi cei semănați pe fața întregului pământ. Maica Domnului nostru Iisus Hristos, a cărei adormire o cinstim în fiecare an în august, în a cincisprezecea zi, este darul cel mai mare făcut omenirii”, a spus Înaltpreasfinția Sa.
Curtea și Catedrala Arhiepiscopală de la Curtea de Argeș au fost, luni, neîncăpătoare pentru pelerinii veniți din toate colțurile țării să primească daruri sufletești la acest mare praznic și care au mers să se închine și la moaștele Sfintei Mucenițe Filofteea.
Prohodul Maicii Domnului la Mănăstirea Adam din judeţul Galaţi
După tradiţie, în ajunul sărbătorii de la 15 august, icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost adusă din nou la Mănăstirea Adam din județul Galați, după ce, pe parcursul Postului Adormirii Maicii Domnului, s-a aflat în procesiune în peste 100 de parohii din protopopiatele judeţului Galaţi. În ajunul sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, însoțit de mulțimea credincioșilor, a pornit în procesiune de la troița din mijlocul satului Adam până la mănăstirea închinată Maicii Domnului.
Aici, înconjurat de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi a oficiat slujba Privegherii, urmată de săvârşirea Prohodului Maicii Domnului, la Altarul de vară al mănăstirii, unde a fost aşezată spre închinare şi sfânta icoană. Cântarea a fost susținută de mai multe cete de credincioşi, formate din slujitori, maici, pelerini şi copii îmbrăcaţi în costume tradiţionale. La final, conform tradiţiei, toţi cei prezenţi au trecut pe sub Sfântul Epitaf al Adormirii Maicii Domnului şi pe sub sfânta icoană făcătoare de minuni, cântând imnuri Maicii Domnului şi având în mâini lumânări aprinse, iar ierarhul Dunării de Jos i-a binecuvântat cu agheasmă.
Sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului la Mănăstirea Vladimireşti
La praznicul Adormirii Maicii Domnului, Mănăstirea Vladimireşti din centrul judeţului Galaţi şi-a cinstit ocrotitoarea. Cu acest prilej, la Altarul de vară al mănăstirii, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de ieromonahi, preoţi şi diaconi, în prezenţa monahiilor mănăstirii, a pelerinilor şi a credincioşilor din parohiile învecinate. Acestora li s-au adăugat şi români care lucrează peste hotare, veniţi acasă, alături de cei dragi. La final a fost săvârşit Parastasul pentru ctitori. După Sfânta Liturghie, toţi cei prezenţi au fost invitaţi, după tradiţie, la agapa creştinească pregătită de maici, în trapeza mănăstirii.