De marea sărbătoarea a Intrării în biserică a Maicii Domnului, joi, 21 noiembrie, Schitul „Vovidenia” al Mănăstirii Neamț și-a sărbătorit hramul. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Părinte Teofan,
„Maica Domnului este izvor purtător de viaţă“
De sărbătoarea Izvorului Tămăduirii, numeroşi credincioşi bucureşteni au participat ieri la Sfânta Liturghie şi la procesiunea cu sfinţirea apei după rânduiala din Vinerea Luminată, săvârşită în curtea Catedralei patriarhale de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa i-a binecuvântat pe cei prezenţi cu Agheasmă şi a rostit un cuvânt de învăţătură despre semnificaţiile duhovniceşti ale acestei sărbători.
În fiecare an, în Vinerea Săptămânii Luminate, Biserica pomeneşte minunile săvârşite de Maica Domnului la Izvorul Tămăduirii care există şi astăzi în cetatea Constantinopolului, în cadrul unei mănăstiri ortodoxe. La Catedrala patriarhală din Bucureşti, numeroşi credincioşi au venit ieri cu nădejde şi credinţă ca la un nou izvor al tămăduirilor şi al vindecărilor de bolile sufleteşti şi trupeşti. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala patriarhală de un sobor de slujitori sub protia părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi exarh administrativ al Arhiepiscopiei Bucureştilor. Din sobor a făcut parte şi preotul Mihail Asmus, din cadrul Bisericii Ortodoxe Ruse, care deserveşte comunitatea ortodoxă rusă din Bucureşti şi slujeşte la Biserica „Sfântul Nicolae“-Tabacu. Cântările Utreniei au fost date de membrii Grupului psaltic „Tronos“ al Catedralei patriarhale, iar la Sfânta Liturghie a cântat Corala „Nicolae Lungu“ a Patriarhiei Române.
La sfârşitul Liturghiei au urmat procesiunea în afara catedralei şi sfinţirea cea mică a apei, după rânduiala specială din ziua Izvorului Tămăduirii. Soborul de slujitori a mers spre pridvorul Reşedinţei patriarhale purtând sfeşnice, cădelniţe, cruci, ripide, steaguri, icoana Izvorului Tămăduirii, precum şi Sfânta Evanghelie şi Sfânta Cruce. La locul sfinţirii apei a fost pregătită o masă cu un vas de apă curat, sfeşnice şi un mănunchi de busuioc pentru binecuvântarea poporului cu apă sfinţită. Spre deosebire de rânduiala obişnuită de peste an a sfinţirii celei mici a apei, slujba de ieri a avut o rânduială specială pentru că se află sub incidenţa praznicului Învierii Domnului. Astfel, s-au cântat irmoasele Canonului Învierii, Cântarea „Ziua Învierii“ şi troparul „Hristos a înviat!“. După citirea Apostolului şi a Evangheliei, Patriarhul României a rostit rugăciunea de sfinţire a apei din cele douăsprezece vase mari aşezate în spaţiul dintre catedrală şi Reşedinţa patriarhală şi a binecuvântat poporul prin stropire cu Agheasmă.
Binecuvântare de la izvorul Maicii Domnului din parcul Reşedinţei patriarhale
În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a arătat că această sărbătoare scoate în evidenţă persoana Maicii Domnului din care se revarsă daruri şi harisme speciale către întreg poporul binecredincios. „Cântările Utreniei de astăzi arată că Maica Domnului este izvor de viaţă, este izvor de tămăduiri. Mai precis, Maica Domnului este izvor de viaţă purtător, înţelegându-se că ea este cea care a dat naştere ca om Cuvântului sau Fiului veşnic al lui Dumnezeu. (…) Pentru că Maica Domnului este cea plină de har, ea devine şi izvor purtător de viaţă, ca sănătate şi tămăduire pentru oameni. Când sănătatea noastră este confruntată cu boala, viaţa diminuează şi se amestecă cu suferinţă şi durere. Vindecarea reface sănătatea vieţii şi, ca atare, viaţa intră în starea ei normală. Maica Domnului este izvor purtător de viaţă pentru că poartă pe Hristos în pântece şi apoi pe braţe, iar noi vedem că poartă harul lui Hristos deplin şi devine vindecătoare şi tămăduitoare. De aceea, în icoana sărbătorii de astăzi, Maica Domnului poartă pe genunchii ei pe Mântuitorul Hristos care binecuvântează lumea, iar ea se roagă, reprezentând Biserica care poartă pe Hristos şi Îl arată lumii, iar prin rugăciunile ei vin binecuvântările de la Hristos Domnul“, a spus Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Credincioşii prezenţi la slujbă au luat apă sfinţită din cele 12 vase mari, care au fost umplute de la izvorul Maicii Domnului din parcul Reşedinţei patriarhale. Izvorul cu apă curată se află la o adâncime de 183 de metri, iar în parcul reşedinţei, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, a fost aşezată şi sfinţită o icoană lucrată în mozaic care o înfăţişează pe Maica Domnului şi pe Pruncul Hristos în mijlocul Izvorului Tămăduirii. La finalul slujbei de ieri, Preafericirea Sa a dăruit credincioşilor, în semn de binecuvântare, iconiţe realizate după această icoană.