La opt ani de la trecerea la Domnul a vrednicului de pomenire Arhiepiscop Justinian Chira, cel care a păstorit Eparhia Maramureșului și Sătmarului mai bine de un sfert de secol (1990‑2016), miercuri, 30 octombrie,
„Maica Domnului, icoană a pregătirii noastre pentru întâlnirea cu Hristos”
Biserica Ortodoxă Română a prăznuit joi, 21 noiembrie, sărbătoarea Intrării în biserică a Maicii Domnului. Sfânta Liturghie a fost săvârşită în Catedrala Patriarhală de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel împreună cu Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal. În cuvântul de învăţătură, Patriarhul României a reliefat faptul că această sărbătoare ne arată cum trebuie să ne pregătim pentru a-L întâmpina pe Hristos Domnul.
Credincioși din Capitală au cinstit-o joi, 21 noiembrie, în mod special pe Născătoarea de Dumnezeu, cu ocazia praznicului Intrării în biserică a Maicii Domnului, și au participat la Sfânta Liturghie arhierească de la Catedrala Patriarhală. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat în cuvântul de învățătură, rostit după citirea Evangheliei sărbătorii, că praznicul de la 21 noiembrie evidențiază că suntem într-un timp de pregătire pentru întâmpinarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
„Această sărbătoare este deosebit de semnificativă pentru noi, acum, la începutul Postului Naşterii Domnului, pentru că ne arată cum trebuie să ne pregătim pentru Naşterea Domnului, şi anume, cu rugăciune mai multă, cu citirea Sfintei Scripturi, cu spovedanie și împărtăşire mai dese şi cu fapte bune de milostenie. Să fim harnici şi darnici! Dacă nu avem bunuri materiale de oferit, să facem o rugăciune pentru un om bolnav şi singur, să oferim un sfat bun, un cuvânt de încurajare”, a îndemnat Patriarhul României.
Preafericirea Sa a spus că Maica Domnului este rodul rugăciunilor părinţilor ei în vârstă, Ioachim şi Ana, care erau foarte evlavioşi şi râvnitori în cele sfinte, dar trişti pentru că nu aveau copii.
„Rugându-se mult, Ioachim şi Ana au făgăduit că dacă vor avea un copil îl vor închina Domnului. Printr-o binecuvântare deosebită a lui Dumnezeu Care le-a ascultat rugăciunea, li s-a născut o fiică pe care ei au numit-o Maria, care înseamnă «cea aleasă», «cea nobilă», «cea distinsă». Această fiică a fost dusă la vârsta de trei ani la şcoala de fete organizată la Templul din Ierusalim. Acolo, tinerele erau îndrumate de către femei credincioase, harnice şi înţelepte, care aveau grijă ca veşmintele slujitorilor de la templu să fie frumoase. De asemenea, acestea se ocupau de creşterea duhovnicească, de educaţia acestor fete. Erau femei văduve, dar şi fecioare în vârstă, care continuu petreceau în rugăciune, în ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi în lucrarea manuală. Deci, aceste fete, deodată cu creşterea lor biologică, creşteau şi duhovniceşte. Erau învăţate să se roage după ritmul de rugăciune al templului, erau învăţate să citească textele sfinte, dar erau învăţate şi să coasă, să îngrijească de veşminte şi să cureţe obiectele sfinte de la templu”, a subliniat Preafericirea Sa.
În continuare, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat de ce arhiereul Zaharia, inspirat fiind de Duhul Sfânt, a dus-o spre binecuvântare pe Fecioara Maria, nu doar în spaţiul din Templu numit Sfânta, ci în Sfânta Sfintelor, dincolo de a doua catapeteasmă, locul unde o dată pe an intra singur arhiereul să aducă jertfe lui Dumnezeu.
„În Sfânta Sfintelor, înainte de robia babiloniană se afla Chivotul Legii, care conţinea mana din pustie, toiagul lui Aaron şi Tablele Legii lui Moise. Odată cu aducerea evreilor în robie, chivotul a dispărut, aşa încât, în timpul când a fost adusă fiica părinţilor Ioachim şi Ana la Templu, în Sfânta Sfintelor nu mai era chivotul. Dar de ce a fost inspirat preotul Zaharia, introducând în Sfânta Sfintelor pe Fecioara Maria? Pentru că ea va deveni chivotul în care Se va sălăşlui Dumnezeu-Cuvântul Cel veşnic şi Se va naşte din ea. De aceea, Maica Domnului este numită în rugăciunile şi cântările noastre «Chivot sfânt, Biserică sfinţită şi rai cuvântător»”, a arătat Patriarhul României.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a subliniat apoi că Templul din Ierusalim era o prefigurare a tainei Bisericii lui Hristos, dar şi o preînchipuire a lui Hristos Însuşi. „În Sfânta Sfintelor se afla Chivotul Legii, deasupra căruia se aflau heruvimii slavei. În Chivot se afla năstrapa sau cupa cu mană cerească, ce preînchipuia Sfânta Euharistie din Noul Testament, se afla toiagul lui Aaron care a înverzit peste noapte, care preînchipuia Sfânta şi de viaţă făcătoare Crucea lui Hristos, şi erau Tablele Legii lui Moise, care prefigurau Sfânta Evanghelie. De aceea, numai Biserica Ortodoxă cu fidelitate a înţeles că tot ceea ce se afla în Templu era o pregătire pentru taina Bisericii. De aceea zicem Intrarea Maicii Domnului în biserică şi nu în templu, fiindcă templul era biserica Legii Vechi (...). În mod surprinzător, când se sfinţeşte o biserică ortodoxă, prima rugăciune este rugăciunea pe care a rostit-o regele Solomon la sfinţirea Templului din Ierusalim: «Să-ţi fie ochii Tăi deschişi ziua şi noaptea la locaşul acesta, în acest loc, în care Tu ai zis: Numele Meu va fi acolo; Să asculţi strigarea şi rugăciunea cu care robul Tău se va ruga în locul acesta. Să asculţi rugăciunea robului Tău şi a poporului Tău...» Prin aceasta se subliniază faptul că Templul din Vechiul Testament prefigura pe Hristos Însuşi în care locuieşte plinătatea dumnezeirii. Dar şi Maica Domnului este Biserică pentru că în ea S-a zămislit şi din ea S-a născut Hristos-Domnul. Maica Domnului este pentru noi icoană a sfinţeniei, a pregătirii pentru întâlnirea cu Hristos, a ascultării cuvântului lui Dumnezeu şi a împlinirii Lui în modul de vieţuire şi de făptuire. Maica Domnului arată fetelor tinere că trebuie să se pregătească cu rugăciune, cu ascultarea cuvântului lui Dumnezeu şi cu fapte bune, dacă vor să-şi întemeieze o familie sau dacă doresc să devină monahii”, a spus Preafericirea Sa.
În cadrul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel l-a hirotonit întru diacon pe teologul Dumitru Daniel Tămăslicaru, psalt din Grupul „Tronos”, pe seama Catedralei Patriarhale.
La final, Întâistătătorul Bisericii noastre l-a felicitat pe Preasfinţitul Părinte Ienonim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, care și-a serbat ziua de naştere de praznicul Intrării în biserică a Maicii Domnului împlinind vârsta de 60 de ani.