Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
„Mâini şi suflet de copil“, o expoziţie unicat
Librăria „Predania“ a fost duminică, 16 iunie, gazda unui vernisaj de expoziţie inedit. Copiii de la Centrul misionar „Sfântul Nicolae“ al Parohiei Jilava, coordonaţi de părintele Emanuel Ganciu şi de profesoara de arte plastice Raluca Băloiu, şi-au prezentat cele mai frumoase lucrări de pictură pe pânză, xilogravuri şi obiecte sculptate. Scopul expoziţiei, care este deschisă timp de o lună, este de a strânge fonduri, în urma vânzării lucrărilor, astfel încât tinerii de la Jilava să poată continua cursurile de arte plastice.
În atmosfera primitoare şi odihnitoare a librăriei din Strada Vulturilor nr. 8, s-au strâns, duminică după-amiază, cei mai talentaţi copii din satul Jilava, părinţii, prietenii şi invitaţii acestora, dar şi simpli trecători, care au binevoit să petreacă câteva ceasuri alături de micii artişti.
Expoziţia este încununarea muncii de mai bine de doi ani, activitatea fiind coordonată de Raluca Băloiu şi Ionela Jerca, profesoara de arte plastice din prezent a atelierului de pictură. Dacă la început cei mici au lucrat în cafasul bisericii, locul menit, de obicei, corului, acum, cei mici îşi desfăşoară activitatea într-o clădire nouă, destinată activităţilor cu tinerii şi copiii. Aşadar, săptămânal, în ziua de sâmbătă, tinerele talente ale satului Jilava se întâlnesc în biserică, la cursurile de pictură şi de sculptură. De asemenea, tinerii participă la proiecţii de film creştin, la cateheze şi se implică activ în cadrul seminariilor, organizate pe diverse teme.
„De la studiul culorii am trecut la studiul portretului. Copiii au făcut reproduceri după lucrările unor pictori celebri, precum Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ion Andreescu. De la studiul naturii am trecut la arta bizantină, am învăţat ce înseamnă canon, cum se realizează o icoană bizantină, dovadă fiind icoanele Sfântului Nicolae expuse aici. De asemenea, merită toată atenţia icoanele pe sticlă, cruciuliţele din lut pictate, xilogravurile, obiectele sculptate“, a spus Raluca Băloiu, profesoară de arte plastice.
„Mâini şi suflet de copil“ este a treia expoziţie organizată de copiii din Jilava, dar prima expusă în Bucureşti. Privitor la importanţa activităţilor artistice desfăşurate la Centrul misionar „Sfântul Nicolae“ din Jilava, preotul Emanuel Ganciu a evidenţiat: „Nu vrem să facem din copii doar pictori care să stăpânească nişte tehnici de pictură şi sculptură, ci dorim să îşi cunoască mai bine sufletul, să îşi pună întrebări asupra menirii lor în lume, astfel încât încet, încet să devină oameni care să gândească. Punându-şi mintea la contribuţie, li se dezvoltă ochiul minţii şi capacitatea de a privi şi de a interpreta realitatea înconjurătoare, nu doar la nivelul ambalajului, ci al profunzimii. Cred că arta în sine poate ajuta omul să vadă dincolo de ce este la suprafaţă“.