În contextul anului 2024 declarat de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române drept An omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor și An comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, în semn de recunoaștere a activității depuse în slujirea aproapelui, a acordat distincții doamnei Adriana Căruntu, directorul Centrului de îngrijiri paliative „Sfântul Nectarie”, și monahiei Serafima Buhăescu de la Mănăstire Christiana, medic în cadrul aceluiași centru.
Mănăstire ortodoxă, loc de rugăciune pentru musulmani
Maicile de la Mănăstirea sârbă Sokolica din regiunea Kosovo se confruntă cu o situaţie neaşteptată. Sunt nevoite să înveţe limba albaneză pentru a putea vorbi cu musulmanii din regiune, care vin în număr foarte mare la mănăstire pentru a se închina la statuia Maicii Domnului, informează site-ul www.topix.com.
Mănăstirea Sokolica adăposteşte o statuie a Maicii Domnului cu pruncul Iisus din secolul XIV, faţă de care musulmanii au o veneraţie deosebită. Aceştia consideră statuia ca un loc sfânt şi vin în număr foarte mare pentru a se închina aici, mai ales că în ultimii ani s-au petrecut mai multe minuni cu semeni de-ai lor. Din mărturiile lor, foarte mulţi copii surdomuţi au fost vindecaţi după ce au fost aduşi la Maica Domnului, iar tinerele femei căsătorite se închină aici pentru a dobândi prunci. "Îi vindecă nu numai pe ai lor, ci şi pe ai noştri", spunea un musulman care aştepta la icoană pentru reporterii AFP. În familiile albanezilor din regiune există credinţa că fiecare copil a fost născut în urma unui pelerinaj la statuia Maicii Domnului. Maicile învaţă albaneza Deşi în anii trecuţi au existat tensiuni serioase între creştini şi albanezi, se pare că Maica Domnului a restaurat pacea şi liniştea în zonă. "Când ne întreabă cum să se roage, noi le spunem să se roage în limba lor şi în legea în care au fost învăţaţi. Uşa noastră este deschisă pentru ei. Dacă cred că statuia Maicii Domnului îi ajută, atunci sunt bine-veniţi", a declarat maica stareţă Makaria pentru reporterii AFP. Pentru a întâmpina această situaţie nouă din viaţa mănăstirii, maica stareţă Makaria le învaţă pe surorile din mănăstire limba albaneză, care este foarte diferită de sârbă. Cuvioasa Makaria, care vorbeşte fluent engleză, germană şi greacă, este de părere că vecinii lor albanezi trebuie să se simtă bine la mănăstire şi asta înseamnă ca maicile să vorbească în limba albaneză cu ei. Musulmanii le ajută pe maici la muncile zilnice Această atitudine a maicilor a atras interesul albanezilor, care sprijină mănăstirea ortodoxă cu ce pot. De mult timp nu mai este o imagine stranie să vezi musulmani albanezi care lucrează în curtea mănăstirii şi le ajută pe maici la muncile zilnice. Maica stareţă Makaria a avut o relaţie specială cu musulmanii din regiune, pe care i-a ajutat în timpul conflictului militar din anii 1998-1999. Sătenii spun că în toiul luptelor maica Makaria a adăpostit un copil albanez de trupele sârbeşti în mănăstire şi a intervenit pe lângă autorităţile militare pentru a aduce un medic în sat pentru a ajuta la naşterea unei fete musulmane. Mănăstirea Sokolica trece acum printr-o perioadă de reînnoire generală, iar principală grijă a maicilor este refacerea frescelor mănăstirii. Maica Makaria petrece foarete multe ore pe zi restaurând fresca din biserica mare a mănăstirii, considerată printre cele mai frumoase din spaţiul Bisericii Ortodoxe Sârbe. La Mănăstirea Sokolica este şi un important centru de pictare a icoanelor pe lemn, unde tradiţia bizantină este prezervată şi transmisă mai departe.