Duminica a 33‑a după Rusalii, a Vameșului și a Fariseului, marchează începutul perioadei liturgice a Triodului. Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a rostit un cuvânt de învățătură în Paraclisul istoric „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” al Reședinței Patriarhale în care a explicat că esența Evangheliei duminicale a vameşului şi a fariseului o reprezintă îndemnul de a uni fapta bună cu smerenia. Preafericirea Sa a subliniat că, în perioada Triodului, este necesară o intensificare a vieții duhovnicești.
Mănăstirea băcăuană Calapodești și-a sărbătorit hramul
Credincioși de pe Valea Zeletinului, dar și pelerini din alte zone ale țării au participat duminică, 10 ianuarie, în ziua de prăznuire a Sfântului Antipa, la hramul mănăstirii din satul Calapodești, comuna Dealu Morii, județul Bacău. La acest eveniment duhovnicesc a fost prezent părintele arhimandrit Pimen Costea, vicar-administrativ eparhial, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.
După oficierea slujbei Acatistului și a Sfintei Liturghii, cuvântul de învăţătură a fost rostit de către părintele arhimandrit Pimen, care a transmis celor prezenți binecuvântarea ierarhului, apoi a evidenţiat viaţa sfântă, virtuţile, credinţa şi activitatea misionară a Sfântului Antipa pe aceste meleaguri, prezentându-l pe acesta ca un exemplu de dascăl al rugăciunii atât în viața pământească, cât și călăuzitor în viața cerească.
La final, părintele stareț Calinic Corceag a mulţumit Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim pentru grija duhovnicească pe care o poartă pentru această oază de rugăciune închinată Sfântului Cuvios Antipa, părintelui vicar și preoţilor împreună-slujitori, oaspeţilor şi tuturor credincioşilor pentru bucuria de a fi împreună în rugăciune.
Sfântul Antipa de la Calapodești s-a născut în anul 1816, în localitatea Calapodești din județul Bacău și a trecut la cele veșnice în ziua de 10 ianuarie 1882, la vârsta de 66 de ani, în Mănăstirea Valaam, din Rusia.