Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, s‑a aflat duminică, 22 decembrie 2024, în mijlocul credincioșilor parohiei bucureștene Udricani, unde a săvârșit Sfânta Liturghie.
Mănăstirea Brebu îşi sărbătoreşte hramul
Mănăstirea "Acoperământul Maicii Domnului" - Brebu, din Episcopia Caransebeşului, îşi sărbătoreşte astăzi, hramul. Cu acest prilej, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, va oficia Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, numeroşi pelerini fiind aşteptaţi la sărbătoarea aşezământului monahal.
La praznicul "Acoperământul Maicii Domnului", Mănăstirea Brebu îşi sărbătoreşte hramul. Programul liturgic este încununat astăzi cu Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Preasfinţitul Episcop Lucian, la altarul de vară al mănăstirii. Terenul, donat de credincioşi Mănăstirea Brebu a luat fiinţă în anul 1997, administraţia locală a comunei Brebu, precum şi credincioşii din această comună au donat terenul numit "Valea Popii", necesar construirii unei aşezări monahale. Piatra de temelie pentru biserica mănăstirii s-a pus în toamna anului 1997 de Înalt Preasfinţitul Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, pe atunci Episcop al Caransebeşului. Mănăstirea a fost definitivată şi sfinţită în 1999 prin osteneala monahiei Sofronia Crâşmar, împreună cu obştea monahală şi ajutorul credincioşilor din Brebu, Soceni, Ezeriş, Cornuţel, Ruginosu şi cu sprijinul oamenilor de bună credinţă din Reşiţa şi Caransebeş. În anul 2000, Sfântul Sinod a aprobat transformarea schitului în mănăstire Ansamblul monahal se află la stadiul finisajelor, având în componenţă un paraclis de vară, corpul de chilii, trapeza şi ateliere de croitorie şi pictură. În anul 2000, la propunerea Înalt Preasfinţitului Laurenţiu, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a aprobat transformarea Schitului "Acoperământul Maicii Domnului" în mănăstire de călugăriţe. Actualmente, cu îndrumarea maicii stareţe monahia Magdalena Ghindaş, se întreprind eforturi de consolidare a bisericii şi de definitivare a ansamblului monahal. Viaţa duhovnicească de la Brebu se îmbină armonios cu lucrările de construcţie la aşezământul monahal, cu lucrările din atelierele de creaţie şi cu grădinăritul şi creşterea animalelor.